Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

05.01.2021.

09:33

Autor: Radio Osijek/TM

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Foto: - / -

U slavonskim županijama, prema podacima koje dostavljaju stožeri civilne zaštite, u protekla 24 sata 158 je novih slučajeva zaraze koronavirusom. Četiri osobe s covidom su preminule. Dok Osječko-baranjska županija bilježi manje hospitaliziranih, u ostalima većih promjena nema.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata za područje županije na koronavirus su testirana 252 uzorka od kojih je 54 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (26), Donjeg Miholjca (7), Našica i Đakova (po 4), Belog Manastira, Semeljaca i Petlovca ( po 2), Antunovca, Čepina, Satnice Đakovačke, Čeminca, Petrijevaca, Strizivojne i Valpova (po 1). Na bolničkom se liječenju nalazi 151 osoba oboljela od COVID-19, i to 117 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 23 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 34 pacijenata s tim oboljenjem. U posljednja 24 sata preminule su tri osobe pozitivne na SARS-CoV-2 u dobi od 37 do 93 godine.
Od početka epidemije, s jučerašnjim danom, oporavljeno je 13 616 osoba zaraženih koronavirusom.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 741 osoba. Policijski su službenici samoinicijativno provjerili 30 osoba u samoizolaciji, dvije prema dojavi koje su se pokazale netočne i 28 samoinicijativno. Kod samoinicijativnih provjera jedna osoba s područja Belog Manastira nije zatečena na prijavljenoj adresi. Obavili su i 136 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata evidentirana su 42 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Najviše ih je u Slavonskom Brodu (13). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 7.196, dok je broj aktivnih slučajeva 292.
U slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ od preminula je jedna žena, 1934. godište. Na bolničkom je liječenju 95 covid pacijenata (6 osoba manje nego prethodni dan). Dvanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (3 osobe više prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 579 osoba (82 osobe više nego prethodni dan).

Na posljednjem testiranju obrađeno je 226 uzoraka iz Požeško-slavonske županije, od kojih je 39 pozitivnih. Na tom je području trenutno aktivan 361 slučaj zaraze koronavirusom – na bolničkom se liječenju nalaze 62 covid pacijenta, dok se 299 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. U samoizolaciji su 932 osobe, kontakti zaraženih.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 192 osobe od kojih su 23 bile pozitivne na koronavirus (14 pozitivnih na PCR testiranju, a 9 na brzom antigenom testu). Jedna osoba je preminula, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Šest novozaraženih je iz Vukovara, po 2 iz Bapske, Slakovaca i Vinkovaca, te po jedna osoba iz Borova, Cerne, Drenovaca, Đeletovaca, Soljana, Svinjarevaca, Nijemaca, Tovarnika, Trpinje, Vođinaca i Županje). Na bolničkom je liječenju 60 covid pacijenata, dok se 146 nalazi u kućnoj izolaciji. Među osobama pozitivnima na SARS-CoV-2 u Vukovarsko-srijemskoj županiji 18 je djelatnika iz sustava zdravstva (5 liječnika, 9 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji na području županije su 502 osobe – iz sustava zdravstva 7 (1 liječnik, 3 medicinske sestre/tehničara i 3 nezdravstvena radnika).
Od početka epidemije testirane su 34543 osobe, 7837 je evidentiranih slučajeva zaraze kovidom, od kojih se 7471 osoba oporavila, a 160 osoba je preminulo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.