Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

01.01.2021.

14:34

Autor: Radio Osijek/TM

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Foto: - / -

Pet osoba oboljelih od covida umrlo je u protekla 24 sata. Osječko-baranjska županija bilježi 72 nova slučaja, Vukovarsko-srijemska 60, Požeško-slavonska 51, Brodsko-posavska 31, a Virovitičko-podravska 19.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testiran 231 uzorak od kojih je 72 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka s prigradskim naseljima (24), zatim gradova/općina Valpovo (8), Belišće (6), Čepin i Petrijevci (5), Đakovo (4), Beli Manastir i Kneževi Vinogradi (po 3), Bilje i Darda (po 2) te Antunovac, Čeminac, Donji Miholjac, Drenje, Đurđenovac, Jagodnjak, Marijanci, Našice, Satnica Đakovačka i Vladislavci (po 1). Na bolničkom se liječenju nalaze 172 osobe oboljele od covida-19, i to 125 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 38 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 47 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su dvije COVID pozitivne osobe u dobi od 75 do 91 godinu.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 1.326 osoba. Policijski službenici samoinicijativno su provjerili 16 osoba u samoizolaciji, od kojih samo jedna nije zatečena na prijavljenoj adresi (u Tenji). Obavili su i 175 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 203 osobe od kojih je 60 pozitivno na SARS-CoV-2 - 49 na PCR testiranju, a 11 na brzom antigenom testu. Od novozaraženih 24 su iz Vinkovaca, 7 iz Vukovara, po 3 osobe iz Andrijaševaca i Komletinaca, po dvije iz Lovasa, Nuštra i Otoka, te po jedna osoba iz Babine Grede, Bapske, Cerića, Ćelija, Iloka, Ivankova, Lipovca, Mikluševaca, Negoslavaca, Privlake, Starih Mikanovaca, Svinjarevaca, Štitara, Tovarnika, Trpinje, Vođinaca i Županje. Preminulih osoba nema, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. Trenutno je u županiji 56 hospitalizirano covid pacijenata, a 217 zaraženih je u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među pozitivnima na koronavirus je i 21 djelatnik iz sustava zdravstva (5 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji na području županije su 743 osobe – iz sustava zdravstva 9 (2 medicinske sestre/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 5 nezdravstvenih radnika).
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 7754, od kojih je 7326 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 155 osoba.

Visok postotak pozitivnih među testiranima iz Požeško-slavonske županije – čak 60 posto. Na posljednjem testiranju obrađeno je 85 uzoraka, od kojih je 51 pozitivan. U toj županiji trenutno je aktivno 409 slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom je liječenju 57 covid pacijenata, dok se 352 osobe nalaze u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. U samoizolaciji su 923 osobe. 

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata stigao je 31 novi pozitivni nalaz osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 5 vjerojatno pozitivnih nalaza (potvrđenih brzim AG testom). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (14), grad Nova Gradiška (3), općine Garčin, Oprisavci, Oriovac i Vrpolje (po 2) te općine Cernik, Donji Andrijevci, Gornja Vrba, Okučani, Rešetari i Sibinj (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 7.051.
U protekla 24 sata preminule su dvije žene. Jedna, 1939. godište, umrla je u slavonskobrodskoj Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“, a druga, rođena 1932., u Općoj bolnici Nova Gradiška. Hospitalizirano je 87 covid pacijenata (7 osoba manje nego prethodni dan). Devet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 883 osobe (21 osoba više nego prethodni dan).

Ukupno 19 novozaraženih virusom SARS-CoV-2 bilježi područje Virovitičko-podravske županije, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Testirano je 65 osoba. Novozaraženi dolaze iz Virovitice (10), Slatine (3), Orahovice (3), Špišić Bukovice (1), Suhopolja (1) i Gradine (1). Jedna je žena (1944. godište) preminula uslijed COVID-19 infekcije, a pritom je imala i brojne komorbiditete. Hospitalizirana su 54 covid pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije, njih 52 je u Općoj bolnici Virovitica, a dvoje ih je u KBC-u Osijek. Od početka epidemije virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 2.878 osoba. Sedamdeset i pet osoba preminulo je od posljedica infekcije COVIDOM-19.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.