Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

30.12.2020.

15:10

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Prema podacima županijskih stožera civilne zaštite na istoku Hrvatske evidentiran je 191 novi slučaj zaraze koronavirusom - čak 132 novozaraženih je iz Osječko-baranjske županije. Devet osoba je umrlo .

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus testirana su 424 uzorka od kojih je 132 bilo pozitivno. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka s prigradskim naseljima (46), zatim gradova/općina Đakovo (14), Našice (12), Čepin (8), Beli Manastir i Valpovo (po 6), Belišće i Donji Miholjac (po 4), Antunovac, Darda i Erdut (po 3), Bilje, Đurđenovac, Feričanci, Koška, Petlovac, Podgorač i Semeljci (po 2) te Čeminac, Donja Motičina, Gorjani, Kneževi Vinogradi, Popovac, Strizivojna, Šodolovci, Trnava i Vuka (po 1). Na bolničkom se liječenju nalazi 180 osoba oboljelih od COVID-19, i to 141 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 37 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 39 pacijenata s tim oboljenjem. U protekla 24 sata u KBC-u Osijek preminulo je devet COVID pozitivnih osoba u dobi od 68 do 79 godina.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 1.976 osoba. Policijski službenici provjerili su 27 osoba kojima je određena mjera samoizolacije te utvrdili četiri kršenja te mjere. Samoinicijativno su provjerili 24 osobe, a pri tomu tri osobe (dvije u Osijeku i jedna u Belom Manastiru) nisu zatečene na prijavljenoj adresi. Postupajući po tri dojave građana samo u jednom slučaju (u Našicama) utvrdili su kršenje mjere samoizolacije. Jučer su obavili i 87 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera.
Načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije Ivan Hampovčan podsjetio je uoči dočeka Nove godine da organiziranog dočeka na području Osječko-baranjske županije neće biti te da su na snazi mjere koje kažu da su dozvoljena okupljanja do 25 osoba na otvorenom, a da na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno do 10 osoba iz najviše 2 različita kućanstva. Pozvao je još jednom građane da se pridržavaju propisanih mjera.

Poslušajte i izjave s današnje konferencije za novinare Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj su govorili načelnik Ivan Hampovčan, zamjenik ravnatelja KBC Osijek Krunoslav Šego, vatrogasni zapovjednik Osječko-baranjske županije Zdravko Cvenić i Ivana Gusak Galić. 

Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 48 novih slučajeva zareze koronavirusom, a manje brojke mogu se pripisati manjem broju testiranih zbog blagdana, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Na koronavirus trenutno je pozitivno 314 osoba, potvrdio je na konferenciji za novinare načelnik županijskog stožera Stjepan Bošnjaković. Na bolničkom liječenju u Brodsko-posavskoj županiji je 90 osoba od kojih 10 pri liječenju treba potporu respiratora. Mjerom samoizolacije obuhvaćeno je 907 osoba.
Broj oboljelih od koronavirusa na području Brodsko-posavske županije bilježi znatan pad. Incidencija na 100.000 stanovnika je 620 oboljelih u protekla dva tjedna, u  prva dva tjedna prosinca incidencija je bila 1156 oboljelih.
"Ove manje brojke treba pripisati manjem broju testiranja zbog proteklih blagdana. Nije vrijeme za opuštanje, treba se pridržavati propisanih mjera", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković. Cvitković je izvijestio kako su sve pristigle doze cjepiva protiv koronavirusa u ovoj županiji potrošene, te da nije bilo značajnijih prijavljenih nuspojava na cijepljenje. Nova pošiljka s 580 doza cjepiva u ovu županiju stići će slijedećeg tjedna. 

Na posljednjem testiranju uzoraka iz Požeško-slavonske županije obrađeno ih je 133, od kojih je 35 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Na području te županije trenutno je aktivno 328 slučajeva zaraze koronavirusom. 290 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 38 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 702 osobe.

Tri muškarca, dvojica 1947., te jedan 1966. godište, preminula su u osječkom KBC-u i u virovitičkoj Općoj bolnici, uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom su imali i brojne komorbiditete, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županijeU posljednja 24 sata testirane su 93 osobe, od kojih je 35-ero pozitivno na virus SARS-CoV-2. Uglavnom se radi o osobama muškog spola, njih 21. Novo pozitivni dolaze iz Virovitice (9), Slatine (9), Pitomače (4), Čađavice (4), Suhopolja (3), Špišić Bukovice (2), Lukača (1), Sopja (1), Gradine (1) i Orahovice (1). Na bolničkom liječenju u OB Virovitica nalazi se ukupno 51 COVID-19  pacijent od kojih je jedan na respiratoru. U KBC-u Osijek su dva pacijenta s područja VPŽ. Od početka epidemije na području te županije virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 2.830 osoba. Sedamdeset i četiri osobe su preminule od posljedica infekcije.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 254 osobe od kojih je 19 bilo pozitivno na koronavirus – 11 pozitivnih bilo je na PCR testiranju, a 8 na brzom antigenom testu. Četiri osobe su iz Vinkovaca, tri iz Vukovara, dvije iz Negoslavaca, te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Slakovaca, Starih Jankovaca, Tovarnika, Babine Grede, Banovaca, Ivankova, Korođa, Nuštra i Lipovače. Preminulih osoba nema. Trenutno je u županiji na bolničkom liječenju 68 covid pacijenata, dok su 154 osobe u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima je 31 djelatnik iz sustava zdravstva (6 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji na području županije je 921 osoba – iz sustava zdravstva je 15 radnika (1 liječnik, 6 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 5 nezdravstvenih radnika).
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 7619, od kojih je 7245 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 152 osobe.

Hampovčan, Šego, Cvenić, Gusak-Galić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.