Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

27.12.2020.

11:25

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Davor Brmež

Foto: Davor Brmež

Foto: - / -

Prema podacima stožera civilne zaštite u županijama na istoku Hrvatske u protekla 24 sata umrle su tri osobe pozitivne na koronavirus, 82 su nova slučaja. U Osječko-baranjskoj županiji je 56 novozaraženih, Vukovarsko-srijemskoj 15, Požeško-slavonskoj 11.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 207 uzoraka od kojih je 56 bilo pozitivno. 26 novopozitivnih osoba ima prebivalište u Osijeku i prigradskim naseljima, osam u Belom Manastiru, troje u Đakovu, dvoje u Našicama i po jedno u Belišću i Valpovu. Od općina, najviše novopozitivnih bilježimo u Čepinu (4), u Erdutu i Marijancima po tri i po jednu novooboljelu osobu u Antunovcu, Čemincu, Petrijevcima, Semeljcima i Gorjanima.
Na bolničkom se liječenju nalazi 201 osoba oboljela od COVID-a19, i to 161 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 40 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 47 pacijenata s tim oboljenjem. U protekla 24 sata u KBC-u Osijek i našičkoj bolnici preminulo je troje COVID pozitivnih osoba u dobi od 65 do 79 godina.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji je 2.935 osoba. Policijski su službenici provjerili poštivanje mjere samoizolacije za 14 osoba i nisu utvrdili ni jedno kršenje. Obavili su i 166 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Tijekom posljednja 24 sata kontrole propusnica za kretanje građana izvan županije u kojoj imaju prebivalište, djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske na osam nadzornih punktova evidentirali su prolazak 1.630 vozila, odnosno 2.270 osoba, od kojih je 7 bilo bez valjane propusnice te im nije dopušten prolazak.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 162 osobe i zabilježeno je 15 novih osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2, od čega je 11 pozitivnih na PCR testiranju, a 4 na brzom antigenom testu. Pet osoba je iz Vinkovaca, 3 iz Županje, 2 iz Jarmine, te po jedna osoba iz Babine Grede, Novih Mikanovaca, Orolika, Rokovaca i Štitara. U županiji je trenutno na bolničkom liječenju 70 covid pacijenata, 246 zaraženih je u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 45 djelatnika iz sustava zdravstva (7 liječnika, 23 medicinske sestre/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 9 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji na području županije je 1582 osoba – iz sustava zdravstva 15 (3 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 7573, od kojih je 7108 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 149 osoba.

Na posljednjem testiranju uzoraka iz Požeško-slavonske županije obrađeno ih je 22, od kojih je 11 bilo pozitivno. Na tom su području trenutno aktivna 483 slučaja zaraze koronavirusom. Hospitalizirano je 37 covid pacijenata, 446 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 1521 osoba.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata stiglo je 20 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška (6), grad Slavonski Brod i općina Staro Petrovo Selo (po 2) te općine Bukovlje, Davor, Donji Andrijevci, Garčin, Gundinci, Nova Kapela, Okučani, Oriovac, Sibinj i Slavonski Šamac (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 6.797. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba. Na bolničkom je liječenju 98 covid pacijenata (1 osoba manje nego prethodni dan). Dvanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto stanje kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.514 osoba (127 osoba manje nego prethodni dan).
Sukladno „Odluci o zabrani napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj“, Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije je, zaključno s jučerašnjim danom, obradio sve pristigle zahtjeve za izdavanje propusnica za napuštanje Brodsko-posavske županije. Odobreno je i izdano ukupno 5.268 propusnica. Kroz sustav E-propusnice podneseno je ukupno 3.420 zahtjeva, a propusnice su odobrene za 2.004 zahtjeva (58,6 %), dok je 1.416 zahtjeva (41,4 %) odbijeno. Putem mail adrese propusnice@bpz.hr odobrene su i izdane 3.264 propusnice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.