Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

25.12.2020.

17:10

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Prema do sada objavljenim podacima, na istoku Hrvatske u posljednja 24 sata evidentirano je 309 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Trinaest osoba je preminulo .

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus su testirana ukupno 293 uzoraka od kojih je 109 bilo pozitivno. U KBC-u Osijek i našičkoj bolnici preminulo je osam COVID pozitivnih osoba u dobi od 65 do 89 godina, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.
Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 36 naselja na području Osječko-baranjske županije – najviše na području grada Osijeka s prigradskim naseljima (34), slijede Đakovo (13), Našice (11), Belišće i Valpovo (po 7), Čepin (6), Donji Miholjac (5), Đurđenovac i Darda (po 3). Beli Manastir, Koška, Kneževi Vinogradi, Drenje, Erdut i Antunovac (po 2), a Trnava, Viškovci, Vladislavci, Strizivojna, Marijanci, Bilje, Magadenovac i Čeminac (po 1).
Na bolničkom liječenju nalazi se 198 osoba oboljelih od COVID-a19, i to 155 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 45 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 43 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 3.366 osoba. Policijski su službenici provjerili poštivanje mjere samoizolacije za 27 osoba, i sve su zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 64 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Tijekom prvog dana kontrole propusnica za kretanje građana izvan županije u kojoj imaju prebivalište, djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske na osam nadzornih punktova evidentirali su prolazak 3.145 vozila, odnosno 3.930 osoba od kojih 5 nisu imali propusnice te im nije dopušten prolazak.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata stigla su 53 pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 3 vjerojatno pozitivna nalaza (potvrđena brzim AG testovima). U novogradiškoj je bolnici preminuo muškarac, 1933. godište, javlja Županijski stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih je iz Slavonskog Broda (26), slijede Oriovac (4), Nova Gradiška (3), općine Brodski Stupnik, Oprisavci i Staro Petrovo Selo (po 2) te općine Bebrina, Bukovlje, Davor, Gundinci, Klakar, Rešetari, Sibinj, Sikirevci i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 6.724. Na bolničkom je liječenju 99 covid pacijenata (2 više nego prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 74, a u novogradiškoj 25 osoba. Dvanaest hospitaliziranih osoba je na respiratoru (jedna osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.810 osoba (78 osoba manje nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 217 osoba od kojih je 51 pozitivna na koronavirus – 37 pozitivnih bilo je na PCR testiranju, a 14 na brzom antigenom testu. Preminule su četiri osobe, priopćio je Stožer civilne zaštite te županije. 17 novozaraženih je iz Vinkovaca, 6 iz Vukovara, 5 iz Županje, 3 iz Drenovaca, po dvije iz Andrijaševaca, Borova, Otoka i Štitara, te po 1 osoba iz Bršadina, Bogdanovaca, Cerne, Ivankova, Lipovca, Nijemaca, Novih Mikanovaca, Orolika, Račinovaca, Rajevog Sela, Slakovaca i Vođinaca. Na bolničkom su liječenju 64 covid pacijenta, dok se 353 inficiranih nalazi u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 45 djelatnika iz sustava zdravstva (8 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 6 drugih zdravstvenih radnika i 10 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji na području županije je 1833 osobe – iz sustava zdravstva 8 (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

Na posljednjem testiranju obrađena su 83 uzorka iz Požeško-slavonske županije, od kojih je 69 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Trenutno je aktivno 588 slučajeva zaraze. Na bolničkom je liječenju 37 covid pacijenata, 551 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji se nalaze 1402 osobe.

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata je 27 novozaraženih koronavirusom, a trojica muškaraca u dobi od 66, 69 i 75 godina su umrla, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Među novooboljelima je i dvoje djece, četvero mlađih osoba, devetero starijih i 12 osoba srednje životne dobi, navode iz stožera. Najveći broj novozaraženih dolazi iz Virovitice 16. U Slatini je četvero novooboljelih, u Orahovici dvoje, a u Špišić Bukovici, Suhopolju, Čačincima i Pitomači po jedan. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju od Covida-19 su 43 oboljela, a u KBC-u Osijek hospitalizirane su četiri osobe s područja Virovitičko-podravske županije. Od početka epidemije na tom je području zaraženo 2737 osoba, a 63-oje je umrlo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.