Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

23.12.2020.

10:40

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Prema podacima koje objavljuju stožeri civilne zaštite u slavonskim županijama bilježi se 371 novi slučaj. U Osječko-baranjskoj je 152 novozaraženih, Brodsko-posavskoj 78, Vukovarsko-srijemskoj 55, Požeško-slavonskoj 48, Virovitičko-podravskoj 38. Šest osoba je umrlo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 409 uzoraka od kojih je 152 bilo pozitivno. Preminule su dvije COVID pozitivne osobe (u dobi od 58 i 82 godine), priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište u 45 naselja na području Osječko-baranjske županije – najviše na području Osijeka s prigradskim naseljima (35), slijede Đakovo (18), Našice i Valpovo (11), Beli Manastir (10), Čepin, Darda i Donji Miholjac (po 8), Belišće i Đurđenovac (po 5), Antunovac, Bilje i Podgorač (po 4), Bizovac i Satnica Đakovačka (po 3), Erdut, Kneževi Vinogradi, Koška i Vladislavci (po 2) te Čeminac, Marijanci, Petrijevci, Podravska Moslavina, Punitovci, Semeljci i Trnava (po 1).
Na bolničkom se liječenju nalazi 219 covid pacijenata, i to 165 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 45 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 54 pacijenata s tim oboljenjem. "Primjetan je lagani pad broja hospitaliziranih pacijenata i pacijenata koje infektolozi pregledaju, a taj trend se vidi i po broju bolničkih djelatnika koji su u samoizolaciji. U KBC-u Osijek u vrhuncu epidemije od ukupnog broja djelatnika imali smo 4 posto liječnika i 7 posto medicinskih sestara „izvan stroja“, a sada je ta brojka za oboje skupine oko 2,5 posto. Zahvaljujem građanima Osječko-baranjske županije što poštuju i pridržavaju se propisanih mjera, a ujedno apeliram da još malo izdrže, što nam u bolničkom sustavu puno znači kako bismo se malo rasteretili i odmorili jer naši djelatnici mjesecima teško rade", rekao je danas Željko Zubčić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Osijek.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 3.077 osoba, a policija je provjeravala 21 osobu. Samoinicijativno su obavili 19 provjera pri čemu nisu utvrdili kršenje te mjere, a prilikom provjere dvije dojave građana u jednom slučaju (u Bilju) traženu osobu nisu zatekli na prijavljenoj adresi. Policijski su službenici obavili i 79 nadzora objekata pri čemu nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece zahvalio je građanima na odgovornom ponašanju, što potvrđuje mali broj kršenja mjera izolacije i samoizolacije. Naglasio je kako je od ponoći policija uspostavila osam nadzornih punktova (Klisa, Strizivojna, Levanjska Varoš, Ada i Podravska Moslavina te naplatne kućice Osijek, Čepin i Đakovo) na izlaznim područjima Osječko-baranjske županije, dok određene smjerove pokrivaju susjedne policijske uprave kako se ne bi duplirali i građane zaustavljali u razmaku od nekoliko stotina metara. "Od ponoći do 6 sati kroz te je punktove prošlo 591 osobno i teretno vozilo sa 710 osoba od kojih je 11 zatečeno bez propusnice te im nije dopušten prolazak i vraćeni su nazad", rekao je načelnik Bece.
Građani se obavještavaju da se 25. prosinca 2020. godine neće uzimati uzorci za testiranja na koronavirus, dok će 26. prosinca to biti moguće samo na drive-in lokaciji u Osijeku.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata pristiglo je 78 pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 2 vjerojatno pozitivna nalaza (potvrđena brzim AG testovima). Najviše ih je iz Slavonskog Broda (20) i Nove Gradiške (14). Iz Cernika i Starog Petrovog Sela je po 6 novooboljelih, Rešetara i Sibinja po 5, Nove Kapele i Velike Kopanice po 3, po dvije iz Donjih Andrijevaca, Garčina, Gundinaca i Vrbja te po jedna iz Bukovlja, Dragalića, Gornje Vrbe, Gornjih Bogićevaca, Okučana, Oprisavaca, Oriovca i Vrpolja. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 6.601.
U protekla 24 sata nije bilo preminulih. Na bolničkom je liječenju 90 corona pacijenata (14 osoba više nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici je 66 osoba, a u novogradiškoj bolnici 24 osobe. Jedanaest hospitaliziranih je na respiratoru (1 osoba više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.898 osoba (131 osoba manje nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 345 osoba od kojih je 55 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2 – 27 je pozitivnih na PCR testiranju, a 28 na brzom antigenom testu. Jedna osoba je preminula, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Među novozaraženima 10 osoba je iz Vinkovaca, 6 iz Vukovara, po 3 osobe iz Ivankova i Nuštra, po 2 iz Andrijaševaca, Gunje, Novih Mikanovaca, Rokovaca, Vođinaca i Vrbanje, te po jedna osoba iz Antina, Babine Grede, Bošnjaka, Drenovaca, Đeletovaca, Đurića, Gradišta, Jarmine, Negoslavaca, Nijemaca, Otoka, Podgrađa, Rajevog Sela, Račinovaca, Slakovaca, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca, Šiškovaca, Štitara, Trpinje i Vere. Zbog COVID-a19 na bolničkom je liječenju 85 osoba, dok je 389 zaraženih u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 48 djelatnika iz sustava zdravstva (8 liječnika, 26 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 8 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja 18 nastavnika i 22 učenika. U samoizolaciji na području županije je 1829 osoba – iz sustava zdravstva 13 (3 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji se nalazi 22 nastavnika i 289 učenika.
Od početka epidemije obavljena su 32424 testiranja, ukupan broj zaraženih je 7411, od kojih se 6799 oporavilo, a preminulo je 138 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađeno je 266 uzoraka, od kojih je 48 pozitivnih. Trenutno je aktivno 555 slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom je liječenju 36 covid pacijenata, dok se 519 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji ili kućnom liječenju. U samoizolaciji je 1339 kontakata inficiranih osoba.

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Virovitičko-podravske županije tri su osobe preminule. Dvije žene (1960. i 1935. godište), te muškarac (1938. godište) uz COVID-19, imali još brojne druge bolesti. Time je broj preminulih s područja te županije od početka epidemije narastao na 61, izvijestio je Stožer civilne zaštite. U posljednja 24 sata, testirano je 80 osoba, od kojih je 38 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2. Među njima najviše je osoba srednje životne dobi, njih 23. Na bolničkom su liječenju 53 covid pacijenta – 50 u Općoj bolnici Virovitica i troje u KBC-u Osijek.
Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije koronavirusom se zarazilo 2.705 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.