Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

20.11.2020.

09:46

Autor: Radio Osijek/TM

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Foto: - / -

Šestero pacijenata Respiracijskog centra iz Osječko-baranjske, dvije osobe iz Vukovarsko-srijemske i jedna osoba iz Virovitičko-podravske županije preminuli su u posljednja 24 sata. U pet slavonskih županija bilježi se 440 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

U posljednja 24 sata s područja Osječko-baranjske županije preminulo je šest osoba zaraženih koronavirusom. U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata na koronavirus je testirano ukupno 360 uzoraka, s time da se od tog broja na područje Osječko-baranjske županije odnosi 336 uzoraka od kojih je 166 bilo pozitivno, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.
Na bolničkom se liječenju nalazi 221 osoba oboljela od COVID-19, i to 178 osoba u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 31 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 43 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 1.859 osoba.
Nacionalni je stožer odobrio nove mjere koje je za Osječko-baranjsku županiju zbog pogoršane epidemiološke situacije zatražio Županijski stožer civilne zaštite, a na snazi će biti do 24. prosinca.


Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području te županije zabilježena su 122 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) od čega je 30 slučajeva osoba s prebivalištem u drugim županijama. Hospitalizirano je ukupno 65 osoba (10 osoba više nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici su 53 pacijenta, a u novogradiškoj bolnici 12 osoba. Desetero hospitaliziranih je na respiratoru (3 osobe više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 1.655 osoba (183 osoba više nego prethodni dan).

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je o 66 novozaraženih virusom SARS-CoV-2. Na posljednjem testiranju obrađeno je 147 uzoraka i gotovo svaki drugi bio je pozitivan. Na tom je području trenutno aktivno 290 slučajeva zaraze koronavirusom – 29 osoba je na bolničkom liječenju dok je 261 osoba u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 555 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 273 osobe od kojih je 49 bilo pozitivno na koronavirus. Dvije osobe su preminule, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Među novozaraženima 11 je iz Vinkovaca, po 6 iz Vukovara i Županje, 5 iz Cerića, po 3 osobe iz Ivankova i Vođinaca, po 2 iz Otoka i Markušice, te po 1 osoba iz Antina, Bobote, Cerne, Korođa, Prkovaca, Srijemskih Laza, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca, Strošinaca, Štitara i Tordinaca. Na bolničkom se liječenju zbog covida-19 nalaze 62 pacijenta, dok je 467 zaraženih u kućnoj izolaciji – među njima je 49 djelatnika iz sustava zdravstva (10 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničara, 8 drugih zdravstvenih radnika i 10 nezdravstvenih radnika).
Od početka epidemije na područja Vukovarsko-srijemske županije obavljeno je 22288 testiranja, koronavirusom je ukupno zaraženo 3566 osoba, od kojih se 2979 oporavilo, a 58 je umrlo.
U samoizolaciji na području županije su 1193 osobe – iz sustava zdravstva 26 (7 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 3 drugih zdravstvenih radnika i 3 nezdravstvena radnika).

Prema posljednjim podacima iz Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije na tom je području evidentirano 37 novopozitivnih na korona virus. U Općoj bolnici Virovitica preminula je jedna pacijentica (1934. godište), koja je uz covid-19 imala brojne druge bolesti. Na liječenju u virovitičkoj bolnici trenutno su 34 covid pacijenta. U KBC-u Osijek je četvero pacijenta s područja VPŽ. Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije i nadalje apelira na odgovorno ponašanje, uz pridržavanje sigurnosnih i epidemioloških mjera, jer je zamjetno povećanje broja hospitaliziranih. Naime, u Općoj bolnici Virovitica nalazi se i 10 suspektnih osoba, te je stoga, ravnatelj bolnice Dinko Blažević, donio Odluku o ustrojavanju COVID jedinice II. s novih 18 kreveta, koja će se nalaziti u stacionarnom dijelu Odjela za pulmologiju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.