Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

11.11.2020.

12:17

Autor: Radio Osijek/TM

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Foto: - / -

S područja pet slavonskih županija u posljednja 24 sata preminulo je sedam osoba, a evidentirano je 295 novozaraženih. Na području Osječko-baranjske 138 je novih slučajeva zaraze, u Brodsko-posavskoj 66, Vukovarsko-srijemskoj 46, Požeško-slavonskoj 30, a u Virovitičko-podravskoj županiji 15.

S područja Osječko-baranjske županije u posljednja 24 sata preminulo je pet osoba. Novozaraženih je 138, od kojih je većina iz Osijeka. Trenutno je na bolničkom liječenju ukupno 171 osoba oboljela od COVID-19, i to 33 u Općoj županijskoj bolnici Našice, a 138 u KBC-u Osijek, od kojih su 24 osobe na respiratoru.
Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji ukupno 5.161 osoba. Zbog pogoršane epidemiološke situacije na području Donjeg Miholjca, Osnovna škola Augusta Harambašića i Srednja škola od danas nastavu održavaju na daljinu.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 66 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. U slavonskobrodskoj bolnici preminuo je muškarac (1930. godište) koji je imao i druge komorbiditete. Ukupan broj preminulih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 21, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Hospitalizirano je ukupno 65 osoba (7 osoba više nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici je 46 pacijenata, a u novogradiškoj bolnici 19. Pet hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 1.633 osobe (149 osoba više nego prethodni dan). 

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 309 osoba od kojih je 46 bilo pozitivno na koronavirus – po sedam iz Vinkovaca i Vukovara, po tri osobe iz Županje, Vrbanje i Ivankova, po dvije iz Iloka, Lovasa, Nuštra, Ostrova i Otoka, te po jedna osoba iz Bobote, Borova, Bošnjaka, Cerne, Drenovaca, Gaboša, Gunje, Jarmine, Markušice, Podgrađa, Starih Jankovaca, Šarengrada i Tordinaca. Preminula je jedna osoba, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Na bolničkom su liječenju zbog covid-19 bolesti 53 osobe, dok su 494 u kućnoj izolaciji. Među njima su 64 djelatnika iz sustava zdravstva (16 liječnika, 26 medicinskih sestara/tehničara, 11 drugih zdravstvenih radnika i 11 nezdravstvenih radnika) te 23 nastavnika i 35 učenika.
Od početka epidemije testirano 19956 ş područja županije od kojih je 2851 bila pozitivna. 2264 osobe su se oporavile, preminulo ih je 40. U samoizolaciji na području županije je 1009 osoba - 42 iz sustava zdravstva (8 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 6 drugih zdravstvenih radnika i 7 nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji se nalazi 50 nastavnika i 403 učenika.

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađena su 144 uzorka, od kojih je 30 pozitivnih na koronavirus, objavljeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera civilne zaštite. Trenutno je aktivno 214 slučajeva zaraze – 16 je na bolničkom liječenju, dok se 198 osoba nalazi u kućnoj izolaciji. Od početka epidemije s područja županije virusom SARS-CoV-2 zaraženo je 935 ljudi, što je približno 6,5% stanovništva, 13 je preminulo. U samoizolaciji se nalazi 586 osoba.
Kako je istaknuo voditelj epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Vitalia, malo ih zabrinjava situacija u Domu za starije i nemoćne osobe u Požegi, gdje su zaražena dva korisnika doma. Testirano je 17 djelatnika doma koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, a njihovi su nalazi negativni. "Danas je planiramo testiranje 42 korisnika koji su također bili u kontaktu sa zaraženim osobama, a ostalih 30 štićenika planiramo testirati u petak i na taj način maksimalno obuhvatiti sve kontakte", rekao je Vitalia.

Područje Virovitičko-podravske županije bilježi 15 novo zaraženih virusom SARS-CoV-2, izvijestio je kasno sinoć Županijski stožer civilne zaštite - dvoje od njih je s teškom kliničkom slikom. Jedna je osoba završila u Općoj bolnici Virovitica, gdje se sada liječi 21 COVID-19 pozitivni pacijent, dok je druga osoba u Respiracijskom centru u Osijeku, gdje se nalaze još četiri osobe s područja VPŽ. Novozaraženi su iz Slatine (4), Pitomače (4), Virovitice (3), Špišić Bukovice (2) i Lukača (2). Od početka epidemije, od 29. ožujka kada je zabilježen prvi slučaj na području Virovitičko-podravske županije, 936 osoba se zarazilo koronavirusom. No, samo u posljednjih 20 dana bilo ih je čak 489. Drugim riječima – od 29. ožujka do 20. listopada bilo je 447, a od 20. listopada do 9. studenog 489 inficiranih. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.