Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

19.10.2020.

13:08

Autor: Radio Osijek/TM

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Foto: - / -

U Vukovarsko-srijemskoj županiji evidentirano je 46 novih slučajeva zaraze, u Osječko-baranjskoj 36, Virovitičko-podravskoj 18, Brodsko-posavskoj 11, dok ih u Požeško-slavonskoj županiji u protekla 24 sata nema .

U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđeno je 46 novih slučajeva zaraze koronvirusom, izvijestio je na konferenciji za novinarenačelnik županijskog stožera Zdravko Kelić, ističući da su oni iz 20 naselja u županiji. "To znači da nema određenog žarišta, već u cijeloj županiji imamo situaciju koja po nama nije dobra", rekao je Kelić. Na bolničkom je liječenju 26 osoba, a u samoizolaciji 971 osoba. Najavio je da će se u utorak održati sjednica Županijskog stožera Civilne zaštite na kojoj će se donijeti i neke odluke, a vjerojatno će se ići u ograničavanje broja osoba u zatvorenom prostoru. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kate Krešić, među 46 novooboljelih osoba određeni je broj nedavno zaražen na svadbama. "Posebno je zabrinjavajuće da jako veliki broj oboljelih ima nepoznati izvor zaraze, što govori u prilog činjenici da je virus široko prisutan u općoj populaciji i da je vjerojatnost zaraze ovoga trenutak visoka", upozorila je Krešić. Pozvala je sve građane na odgovorno ponašanje i dodala kako epidemiolozi nemaju nikakvu novu preporuku, osim već rečenog - održavanja distance, izbjegavanja bliskih kontakata, redovitog i čestog pranja ili dezinfekcije ruku te nošenje maski u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom prostoru gdje je veći broj ljudi.

Na području Osječko-baranjske županije 36 je novozaraženih, a jedna je osoba (1935. godište) s područja Čepina preminula. Tijekom posljednja 24 sata u laboratoriju KBC-a Osijek obrađeno je 348 uzoraka. Devet pozitivnih nalaza bilo je za osobe iz Osijeka i osječkih prigradskih naselja, osam s područja Đakovštine, po četiri iz Belišća i s područja Našica i tri iz Općine Antunovac. S područja grada Donjeg Miholjca, općina Erdut i Semeljci su po dvije novopozitivne osobe, a po jedna iz Bilja i Čepina. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i danas se nalazi 55 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je šest na respiratoru.
Od početka epidemije na području Osječko-baranjske županije zabilježene su 1672 oboljele osobe, od kojih su se do danas oporavile 1092 osobe zaražene koronavirusom. 32 osobe s područja županije su preminule.
Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 92 nova kontakta oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji danas nalaze ukupno 2.183 osobe. Policija je jučer obavila 27 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji te dvije provjere temeljem dojava građana i to na području Osijeka i Belog Manastira no nije utvrđeno niti jedno kršenje izrečene mjere.

S područja Virovitičko-podravske županije 18 je novozaraženih. Od 124 uzorka prikupljena u subotu i nedjelju, 80 je obrađeno, dok se podaci za još 44 uzorka očekuju do kraja dana, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite te županije. Prema podacima Policijske uprave Virovitičko-podravske županije u samoizolaciji je 408 osoba. U Općoj bolnici Virovitica trenutno je hospitalizirano petnaest COVID-19 pacijenata. Istodobno, u KBC-u Osijek su tri pacijenta s područja Virovitičko-podravske županije. Dvoje ih je na respiratoru, a jedan je na Klinici za infektologiju, dok je jedna osoba puštena na kućno liječenje.

Novih 11 slučajeva zaraze koronavirusom bilježi Brodsko-posavska županija, gdje su noćni klubovi označeni kao najčešći kršitelji epidemioloških mjera. Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je da su u županiji trenutno 84 osobe pozitivne na koronavirus, devet ih je u bolnici, a jedna je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno je 455 osoba. Inspektori civilne zaštite prošloga su tjedna obavili ukupno 96 nadzora poštivanja epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim okupljanjima. Kod 17 gospodarskih subjekata ili organizatora javnih okupljanja evidentirano je kršenje epidemioloških mjera, a mjere su ponovno najčešće kršili noćni klubovi, u šest slučajeva. U trgovinama je kršenje mjera utvrđeno u pet slučaja, na sportskim natjecanjima tri puta. Još dva prekršitelja  spadaju u skupinu ugostiteljskih objekata, a kršenje mjera zabilježeno je i u jednom slučaju organizacije svatova. Prekršiteljima mjera inspektori su izrekli mjeru upozorenja.

U Požeško-slavonskoj županiji, gdje je trenutno aktivno 80 slučajeva zaraze koronavirusom, nema novih pozitivnih osoba. Zbog COVID-a 19 u bolnici je 10 osoba, dok se 70 nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 275 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.