Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

21.09.2020.

12:53

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Jedna je žena preminula u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje nema novih slučajeva zaraze, kao ni u Požeško-slavonskoj. U Brodsko-posavskoj županiji osam je novozaraženih, u Vukovarsko-srijemskoj šest, Osječko-baranjska bilježi dva nova slučaja.

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je osam novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedan slučaj pozitivne osobe koja ima prebivalište u drugoj županiji. Po dvije osobe su iz Slavonskog Broda i općine Bebrinate po jedna osoba iz općina Oriovac, Sibinj, Bukovlje i Vrpolje. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 605, dok je broj aktivnih slučajeva 118 (2 aktivne osobe manje nego prethodni dan). Hospitalizirano je 15 osoba (1 osoba više nego prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 578 osoba (169 osoba manje nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba, informacije su koje je objavio Stožer civilne zaštite te županije.
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 testirane su 44 osobe od kojih je šest pozitivno na koronavirus. Tri osobe su iz Vinkovaca, po jedna iz Vukovara i Soljana te jedna s boravištem u drugoj županiji. Preminulih nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Osam osoba je hospitalizirano zbog Covida-19, dok je 98 na kućnom liječenju ili kućnoj izolaciji. Među njima su i četiri djelatnika iz sustava zdravstva. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 748, od kojih je 626 osoba izliječene, a 16 je preminulih. Ukupno je testirano 10428 osoba s područja županije. U samoizolaciji su 343 osobe – iz sustava zdravstva 12 (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).
U posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađen je 201 uzorak, a samo dva nalaza bila su pozitivna na koronavirus. Novozaražene osobe su iz Đakova i Đurđenovca. 
Na liječenju u osječkom KBC-u nalazi se 16 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih su dva na respiratoru. Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za još 75 kontakata novopozitivnih osoba, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno 445 osoba. Među osobama u samoizolaciji od jučer se nalaze i dva djelatnika te 30 učenika iz više škola. U tom broju su i učenici jednog razreda osnovne škole s područja Grada Osijeka kojima je ta mjera određena nakon što je jedan učenik bio pozitivan na koronavirus. Za njih je organizirana nastava na daljinu. Policija je obavila tri samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.
Na području županije od početka epidemije pozitivno na koronavirus bilo je ukupno 927 osoba, do sada su izliječene 822 osobe, preminulo je 26, a trenutno je aktivno 79 slučajeva.
Jedna ženska osoba (1934. godište) preminula je u Općoj bolnici Virovitica od posljedica zaraze COVID-19. Žena je bolovala od brojnih komorbiditeta i šesta je žrtva virusa SARS-CoV-2 s područja Virovitičko-podravske županije. Do sada su preminula tri muškarca i tri žene.
U posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih virusom SARS-CoV-2, a testirano 47 osoba. Posljednji put ta je županija bila bez novozaraženih 24. kolovoza. Istodobno oporavilo se 13 osoba pa je broj trenutno aktivnih na području Virovitičko-podravske županije – 56. U Općoj bolnici Virovitica hospitalizirano je šest osoba. 
U samoizolaciji su trenutno 203 osobe. Od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 173 osobe su se zarazile koronavirusom.
I Požeško-slavonska županija danas nije prijavila ni jedan novi slučaj zaraze. U toj je županiji trenutno aktivno 139 slučajeva – devet osoba je hospitalizirano, dok se 130 nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je i 678 kontakata zaraženih, a od početka pandemije s područja Požeško-slavonske županije testirana su 8142 uzorka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.