Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

14.09.2020.

10:21

Autor: Radio Osijek/TM

Slavonski Brod, Foto: HRT/Mirta Milas

Slavonski Brod, Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Od 65 novozaraženih u Hrvatskoj, 15 je iz Brodsko-posavske županije, šest iz Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske, a tri su iz Osječko-baranjske. U Požeško-slavonskoj županiji nema novozaraženih .

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom, umrle su tri osobe, a broj aktivnih slučajeva trenutno je 2220, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među oboljelima 310 pacijenata nalazi se na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta.

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je petnaest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 – 12 je iz Slavonskog Broda, dvoje iz Bebrine i jedna iz Vrpolja.
"Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 531, dok je broj aktivnih slučajeva 118 (13 aktivnih osoba više nego prethodni dan)", izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Devet osoba je hospitalizirano, ali ni jedna od njih nije na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze 553 osobe (60 osoba više nego prethodni dan). Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13598 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 227 umrlo, a 11151 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8217 osoba. Do danas je ukupno testirano 225 014 osoba, od toga 3180 u posljednja 24 sata. 

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata šest je novih osoba pozitivnih na koronavirus, utvrđeno je nakon analize 20 uzoraka. Dvije osobe su iz Vukovara, a po jedna iz Vinkovaca, Županje, Srijemskih Laza i Petrovaca. Preminulih nema", priopćio je Stožer civilne zaštite te županije. Sedam osoba je zbog Covida-19 hospitalizirano, dok se 89 nalazi na kućnom liječenju, od kojih je petero iz sustava zdravstva (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji na području županije je 190 osoba – iz sustava zdravstva 12 djelatnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika).
Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 706, od kojih je 596 osoba izliječeno, a je 14 preminulo.

U posljednja 24 sata, od 49 analiziranih uzoraka, šest je pozitivno na virus SARS-CoV-2. Istodobno, tri osobe su se oporavile, pa je broj aktivnih, zaraženih korona virusom trenutno 66, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Od navedenih šestero novozaraženih, pet je žena, jedan muškarac. Petero je srednje, a jedna osoba mlađe je životne dobi. Četvero ih ima slabije izražene simptome bolesti COVID-19, dvoje su asimptomatski. Četiri osobe, od trenutno 66 inficirane, nalaze se na bolničkom liječenju i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, nemaju teže izražene simptome bolesti. U samoizolaciji je trenutno 210 osoba. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, apeliraju i pozivaju na odgovorno ponašanje, te pridržavanje postojećih epidemioloških mjera. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije 148 osoba se zarazilo koronavirusom. Osamdesetero ih se oporavilo, dok su jedan muškarac i žena preminuli.

"Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek testiran je 191 uzorak, od kojih su tri uzorka bila pozitivna na koronavirus. Dvije su osobe s područja Đakova, a jedna iz Osijeka", priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. U KBC-u Osijek hospitalizirana je 21 osoba, jedan je pacijent na respiratoru.
Na području Osječko-baranjske županije do sada su ozdravile 773 osobe zaražene koronavirusom, a trenutno je aktivan 61 slučaj.
"Otkako je počela školska godina, na području naše županije bilježimo dva oboljela učenika, ukupno je 6 učenika u samoizolaciji te tri djelatnika škole. Zabilježeno je i jedno oboljelo dijete vrtićke dobi, a u samoizolaciji je 13 djece i tri djelatnice vrtića. Pet djelatnika Općine Čepin pozitivno je na koronavirus, a 15 ih je u samoizolaciji", izvijestili su iz stožera.
Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 62 nova kontakata, pa se trenutno na području županije u samoizolaciji nalazi 414 osoba. Policijska je uprava osječko-baranjska tijekom vikenda provjerila dvije osobe u samoizolaciji i nije utvrdila te kršenje. I inspektori Civilne zaštite obilaze teren – nadzor su tijekom vikenda obavili na 96 lokacija, najviše u noćnim klubovima, ugostiteljskim objektima i trgovinama. Utvrđeno je 8 kršenja za koja su izdana upozorenja.

U Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih. Trenutno je aktivan 121 slučaj zaraze korona virusom, 12 osoba je hospitalizirano, dok se 109 osoba nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 457 osoba, a od izbijanja epidemije testirane su 7284 osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.