Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

07.08.2020.

09:17

Autor: Radio Osijek/TM

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Foto: - / -

Prema izvješćima stožera civilne zaštite, u Brodsko-posavskoj županiji osam je novooboljelih, u Vukovarsko-srijemskoj sedam, dok je u Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj po jedna novozaražena osoba. U Virovitičko-podravskoj županiji nema novih slučajeva.

 

U posljednja 24 sata nakon analize 44 uzoraka, na području Brodsko-posavske ćupanije zabilježeno je osam novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 175 dok je broj aktivnih slučajeva 21. Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je 77, priopćio je Stožer civilne zaštite te županije.
 
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata sedam je novih osoba pozitivnih na koronavirus - po dvije osobe su iz Nuštra i Privlake te po jedna iz Vinkovaca, Komletinaca i Cerne. Testirana je 91 osoba, tako da je ukupno testiranih do sada na području županije 6050. Budući da su svi korisnici vinkovačkog Doma za starije i nemoćne "Grim" zaraženi virusom SARS-CoV-2, kao i jedna djelatnica smješteni u bolnicu, u županiji je zbog covida-19 hospitalizirano 18 pacijenata. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 490, od kojih su 304 osobe izliječene, a 5 osoba je preminulo. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 16 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji na području županije je 447 osoba. U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15 djelatnika (4 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).

U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 128 uzoraka, a samo je jedan bio pozitivan na koronavirus, i to osobe iz Osijeka, priopćeno je iz županijskog Stožera civilne zaštite. Broj oboljelih od koronavirusa od početka epidemije do sada na području Osječko-baranjske županije iznosi ukupno 612 osoba, od kojih je 533 izliječeno. U KBC-u Osijek trenutno je hospitalizirano 27 pacijenata, dva se nalaze na respiratoru. 
Mjera samoizolacije jučer je određena za još četiri osobe koje su kontakti oboljelih, pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 216 osoba. Poštivanje te mjere i jučer je kontrolirala policija, a prilikom 55 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.
Danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrano aktualno epidemiološko stanje. Rečeno je kako je smanjenje broja oboljelih posljednjih dana dobra vijest i potvrda da se na području Osječko-baranjske županije provode epidemiološke mjere, međutim opasnost od širenja epidemije i dalje je izrazita te zahtijeva daljnju primjenu mjera. Pri tomu je posebno upozoreno na moguće posljedice koje mogu nastati prilikom većih okupljanja građana. Stožer stoga ponovno upozorava organizatore takvih okupljanja na važeće preporuke u vezi primjene epidemioloških mjera, od broja okupljenih do popisa nazočnih, nošenja maski i rukavica do držanja razmaka, te ih poziva na odgovorno i savjesno postupanje.

Novi slučaj zaraze bilježi se u Požeško-slavonskoj županiji - analizom 31 uzorka utvrđena je jedna osoba pozitivna na koronavirus. Ukupno je s područja te županije testirana 3931 osoba. Trenutno je aktovno sedam slučajeva i sve se osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 11 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, stoji u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite iz kojeg napominju kako pozivni centar 113 više nije u funkciji te da se sve informacije vezane uz korona virus mogu pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr.

Osmi dan zaredom na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih. Od 10 testiranih osoba, svi su bili negativni na koronavirus, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Broj testiranih, od početka epidemije je trenutno 2.325. U samoizolaciji se nalazi 45 osoba. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije 31 osoba je zaražena korona virusom. Od toga, sedam slučajeva je aktivno, dvadeset i tri osobe su se oporavile, a jedan muškarac je preminuo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.