Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

02.11.2021.

13:20

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Davor Brmež

Foto: Davor Brmež

Foto: - / -

Prema do sada objavljenim podacima, u slavonskim je županijama evidentirano 185 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U Osječko-baranjskoj je 86 novozaraženih, Vukovarsko-srijemskoj 61, Požeško-slavonskoj 19, Brodsko-posavskoj 13, a u Virovitičko-podravskoj 6.

Dvije su osobe, iz Vladislavaca i Belišća u dobi od 74 i 83 godine, preminule. Na području Osječko-baranjske županije, nakon analize 265 uzoraka, evidentirano je 86 novih osoba pozitivnih na koronavirus, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih je iz Osijeka(52). Slijedi Beli Manastir 5, Čepin i Đakovo po 4, Valpovo 3, Đurđenovac, Ernestinovo i Kneževi Vinogradi po 2, Belišće, Bilje, Bizovac, Darda, Drenje, Erdut, Jagodnjak, Koška, Marijanci, Punitovci, Semeljci i Vuka po 1. Na bolničkom je liječenju 90 covid pacijenata (71 u KBC Osijek, 19 u OŽB Našice), 17 ih je u Respiracijskom centru. Pod mjerom samoizolacije su 664 osobe.
Iz Stožera ističu kako je u proteklih tjedan dana povećano zanimanje građana za cijepljenje protiv koronavirusa. Ukupno je cijepljena 3.371 osoba, s tim da je 1.646 osoba cijepljeno prvom dozom cjepiva, što je povećanje od 50 posto u odnosu na prethodni tjedan. Drugom dozom je cijepljeno 1.087 osoba, a trećom 638 osoba. Cijepljenje se nastavlja prema objavljenom rasporedu.
Zbog povećanja broja oboljelih od koronavirusa, kao i hospitaliziranih i preminulih, članovi Stožera apeliraju na sve građane na savjesno i odgovorno provođenje propisanih mjera prevencije i zaštite od epidemije.
U redovitim provjerama osoba u samoizolaciji, kojih je protekloga tjedna bilo 216, policija je utvrdila tri kršenja (2 u Belom Manastiru i 1 u Osijeku). Obavili su i 688 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu su utvrdili pet kršenja propisanih mjera (dvaput u istom noćni klub u Donjem Miholjcu, po 1 u ugostiteljskim objektima u Belišću i Vrbici te u pekarnici u Osijeku).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji  u posljednja 24 sata analizirano je 225 uzoraka od kojih je 61 bio pozitivan na SARS-CoV-2. Jedna osoba je preminula, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. 13 novozaraženih je iz Vinkovaca, 11 iz Vukovara, 5 iz Nijemaca, po 3 osobe iz Iloka i Negoslavaca, po 2 osobe iz Cerne, Jarmine, Novih Mikanovaca, Nuštra, Privlake, Slakovaca, Štitara i Županje te po jedna osoba iz Andrijaševaca, Donjeg Novog Sela, Gradišta, Lipovca,Mirkovaca, Otoka, Rokovaca, Štitara, Starih Mikanovaca i Vrbanje. Na području županije trenutno je aktivno 575 slučajeva zaraze. Na bolničkom su liječenju 63 covid-19 pacijenta. Među zaraženima je 25 osoba iz sustava zdravstva (2 liječnika, 13 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 7 nezdravstvenih radnika), a iz sustava obrazovanja 18 nastavnika i 146 učenika. U samoizolaciji se na području županije nalazi 589 osoba – iz sustava zdravstva 2 radnika (1 medicinska sestra/tehničar i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji je 7 nastavnika i 833 učenika (prema podacima koje su dostavile škole).

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 88 uzoraka od kojih je 19 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Na tom su području trenutno aktivna 474 slučaja zaraze – 15 osoba je hospitalizirano, 459 ih se nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 480 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus.

Na području Brodsko-posavske županije u protekla 24 sata potvrđeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, priopćio je Županijski Stožer civilne zaštite.
Na bolničkom je liječenju 50 covid pacijenata petero je na respiratoru. Mjerom samoizolacije u Brodsko-posavskoj županiji obuhvaćene su 554 osobe.

Područje Virovitičko-podravske županije bilježi jedanaest novozaraženih koronavirusom, od kojih šestero dolazi iz Virovitice, troje iz Pitomače, te po jedna osoba iz Suhopolja i Špišić Bukovice. Testirano je 48 osoba, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Raste i broj hospitaliziranih. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica, nalazi se 35 COVID-19 pacijenta od kojih su tri osobe na respiratoru. Dan ranije ih je bilo 30. U Respiracijskom centru osječkog KBC-a dva su pacijenta s područja VPŽ. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.