Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji - 87 u OBŽ

21.10.2020.

09:59

Autor: Radio Osijek/TM

Red za testiranje na koronavirus ispred HZZJZ Osječko-baranjske županije

Red za testiranje na koronavirus ispred HZZJZ Osječko-baranjske županije

Foto: - / -

Osječko-baranjska županija ponovno bilježi veći broj novozaraženih koronavirusom - 87. U Brodsko-posavskoj je 29 novih slučajeva, Vukovarsko-srijemskoj 26, a u Požeško-slavonskoj sedam .

U posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 87 osoba, a testirano je ukupno 428 uzoraka (295 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 133 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ), izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Najviše (28) pozitivnih je iz Osijeka, a s prigradskim naseljima (Josipovac 5, Višnjevac 5, Tenja 3, Briješće 1) na području Grada Osijek pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 42 osobe. Slijede Đakovo s 10 novopozitivnih te Bistrinci 6 i Belišće 4. Po dvije novopozitivne osobe imaju Antunovac, Bilje, Brezik Našički, Ernestinovo, Gašinci, Ivanovac, Našice i Valpovo, dok po jednu Aljmaš, Bijelo Brdo, Čepin, Dragotin, Kopačevo, Laslovo, Podravski Podgajci, Strizivojna i Satnica Đakovačka.
Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 70 pacijenata koji su oboljeli od COVID-19 od kojih je devet na respiratoru. 
Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 202 nova kontakta oboljelih, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2.630 osoba. Policija je jučer obavila 191 samoinicijativnu provjeru osoba u samoizolaciji, a sve su zatekli na prijavljenoj adresi. Inspektori i službenici Ravnateljstva civilne zaštite jučer su proveli 41 nadzor provođenja epidemioloških mjera i uputa, i to u 19 ugostiteljskih objekata, 14 prodavaonica, 3 pekarnice, 2 tržnice te po jedan nadzor u kozmetičkom salonu, ljekarni i trgovačkom centru. Utvrdili su nepravilnosti u osam slučaja te izrekli usmena upozorenja.

Na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je 29 novih slučajeva zaraze. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: grad Slavonski Brod (12), grad Nova Gradiška (8), općina Cernik (2), općina Nova Kapela (1), općina Podcrkavlje (1) i općina Slavonski Šamac (1). Broj aktivnih slučajeva je 108. Hospitalizirano je 15 osoba. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Trenutno je u samoizolaciji 625 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata analizirano je 255 uzoraka, od kojih je 26 bilo pozitivno na koronavirus – pet novozaraženih je iz Vinkovaca, 4 iz Tovarnika, po tri iz Iloka, Vukovara i Štitara, po jedna osoba iz Antina, Borova, Županje, Svinjarevaca, Starih Jankovaca i iz Orolika te dvije osobe s boravištem izvan županije. Preminulih osoba nema, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite. Na bolničkom su liječenju 22 osobe, dok je 216 u kućnoj izolaciji. Među pozitivnima na koronavirus je i 14 djelatnika iz sustava zdravstva (3 liječnika, 6 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 4  nezdravstvena radnika) te jedan nastavnik i 14 učenika. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1341, od kojih je 1084 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba.
U samoizolaciji na području županije je 1078 osoba, među kojima je 27 djelatnika iz sustava zdravstva (7 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji se nalazi 27 nastavnika i 289 učenika.

Prema rezultatima analize 103 uzorka, koliko je obrađeno na posljednjem testiranju, u Požeško-slavonskoj županiji sedam je novozaraženih. 75 osoba je na kućnom liječenju i u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 405 osoba, a ukupno je testirano 11076 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.