Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni sat Gradskog Vijeća Osijeka

08.04.2015.

13:34

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na sjednici Gradskoga vijeća Grada Osijeka donesena je odluka kojom će tražiti novu nagodbu kojom bi isplatili 3 i pol milijuna eura odštete austrijskim tvrtkama Saubermacher i Strabag, a vrlo je zanimljivo bilo i na aktualnom satu u prvom dijelu sjednice.

Sjednica je počela uobičajeno – postavljanjem vijećničkih pitanja i iznošenjem inicijativa.

Budući da rok za prijavu za Europsku prijestolnicu kulture istječe za devet dana, Danijela Lovoković (HDSSB) pitala je gradonačelnika za ocjenu hoće li Osijek uspjeti u toj namjeri. Gradonačelnik Ivan Vrkić rekao je da je optimističan i da na knjizi koju treba predati radi vrijedan i predan tim ljudi. Uz niz prijedloga za poboljšanje gradske infrastrukture, čula se i inicijativa da se u Šamačku ulicu uvede javna rasvjeta, organizira sajam cvijeća po uzoru na mnoge europske gradove te postavi mini tržnica na Vijencu Ivana Meštrovića. Gradonačlenik je najavio da će se od vlasnika objekata u Šamačkoj tražiti suglasnost za postavljanje rasvjete na objekte a obećao je i obnovu rasvjete na pješačkom mostu kako most ne bi ostao "krezub". S Tržnicom će se istražiti mogućnost postavljanja nekoliko štandova na Vijencu Ivana Meštrovića gdje bi građani mogli kupovati svježe, domaće proizvode. Na pitanje vijećnice Jasmine Lovrinčević o finaciranju osječkog HNK, Vrkić je odgovorio da HNK dijeli sudbinu drugih koji se finaciraju iz proračuna i da će na rebalansu tražiti dodatnih milijun kuna, ako ne bude rebalansa, neće ih dobiti- rekao je Vrkić. U GPP se radi novi pravilnik i uzet će se u obzir dosadašnje primjedbe i socijalna komponenta, odgovorio je gradonačelnik vijećniku Krešimir Bubalu na primjedbu zbog poskupljenja cijena GPP-a. Osijek će prekopirati model Varaždina koji je  svoje tvrtke uključio u projekt javnih radova- obećao je gradonačelnik odgovarajućii na pitanje vijećnika Josipa Škorića.  

Na prijedlog vijećnika Miroslava Šimića u dnevni red sjednice uvrštena je i posebna točka dnevnog reda o osnivanju regionalnog Centra za autizam u Osijeku. Riječ je o inicijativi kojom bi gradski vijećnici trebali dati smjernice gradskim službama u kojem smijeru projekt treba razvijati i kako se dogovorati sa slavonskim županijama o financiranju izgradnje Centra. Grad Osijek izdvojit će 2 milijuna kuna za nadogradnju Centra Ivan Štark gdje bi trebao biti smješten Centar za autizam.

Na sjednici Gradskoga vijeća Grada Osijeka donesena je odluka kojom će tražiti novu nagodbu kojom bi isplatili 3 i pol milijuna eura odštete austrijskim tvrtkama Saubermacher i Strabag. Više o tom dijelu sjednice pročitajte u sljedećem tekstu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.