Hrvatski radio

Radio Osijek

Alergičari na mukama - cvatu breze i topole!

17.04.2020.

14:40

Autor: Ksenija Zelenić

Alergičari na mukama - cvatu breze i topole!

Alergičari na mukama - cvatu breze i topole!

Foto: - / -

Cvjetanje breza i topola mogu kod alergičara izazvati jake alergijske reakcije. U tijeku je cvjetanje topole ali i breze koja je još veći alergen i izaziva teške alergijske reakcije .

Pročelnica Zavoda za kliničku imunologiju, alergologiju i reumatologiju Interne klinike KBC-a Osijek, doc.dr. Višnja Prus kaže kako ljudi često misle da je topola uzrok njihovim alergijskim reakcijama. Ali, zaboravljamo da u isto vrijeme cvjeta i breza koja je visokoalergena biljka i njezin polen izaziva teške alergijske reakcije. Simptomi su isti kao i kod svih alergijskih reakcija, a podrazumijevaju suzenje i peckanje očiju, kihanje, kašljanje te bolove u grlu. Sve to je prisutno i tijekom noći pa su ti bolesnici neispavani i umorni. Kod nekih se razvija i teška reakcija koja se može razviti u astmu. 

Postavlja se pitanje zašto se u našim krajevima uopće sadi drveće koje izaziva ovako teške alergijske reakcije,  a zna se da uz to breza nije drvo našeg podneblja.

Doc.dr. Prus napominje kako se, na žalost, iz godine u godinu povećava broj alergijskih bolesti, a možemo utjecati na njih. Kada su u pitanju lijekovi, u suradnji s liječnikom obiteljske medicine prepisat će se antihistaminici koji će olakšati simptome. Savjetuju se i različite kapi za oči i nos ali isključivo u dogovoru s liječnikom.

S obzirom na trenutačnu situaciju s koronavirusom, doc.dr. Prus naglašava kako je Zavod za kliničku imunologiju, alergologiju i reumatologiju brojne informacije stavio na svoju web-stranicu, a savjete pacijentima liječnici daju i putem telefona.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.