Hrvatski radio

Radio Osijek

Aljmaš spreman i ove godine primiti desetke tisuća hodočasnika

09.08.2018.

13:28

Autor: Željko Kovačević

Aljmaš (foto Ž. Kovačević)

Aljmaš (foto Ž. Kovačević)

Foto: - / -

U povodu svetkovine Unesenja Blažene Djevice Marije na nebo, najvećeg hodočasničkog dana u 314 godina starom svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu su se sastali predstavnici općine, policije žurnih službi i volontera.

I ove se godine u Aljmašu na Veliku Gospu očekuje dolazak desetaka tisuća vjernika. Prvi će hodočasnici biti u svetištu već u 4 ujutro.

"Postoji alternativni put koji smo uredili i označili, kao i ostale pravce kojima se može doći u Aljmaš. Svi koji dolaze na Veliku Gospu s dobrim namjerama su dobrodošli. Mi smo s volonterima osigurali dovoljno vode, parkirališta na polju pred ulazom u mjesto su uređena, a volonteri će pomagati svima kako bi sve prošlo u najboljem redu." - rekao je Darko Barjaktarević ispred Turističkog ureda Aljmaš

Ovogodišnje središnje euharistijsko slavlje predvodit će monsinjor Đuro Hranić, đakovačko – osječki nadbiskup metropolit, s početkom u 10 sati. Prvo misno slavlje je u 6 sati, a proslava Velike Gospe završava u 18 sati misom za mlade bračne parove i djecu. Prečasni Ante Markić upravitelj aljmaškog svetišta najavio je Trodnevnicu, pobožnost Križnog puta na Kalvariji te procesiju koja počinje u 21 sat uoči slavlja Velike Gospe do kapelice "Na lipi".

"Nemamo još službenu potvrdu, no javili su nam da nam na Svečanu svetu misu dolazi i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Koristim priliku da upozorim vjernike da mi ne dijelimo ništa van crkve i ne dijelimo nikakve poklone. A policiju pozivam da pomogne vjernicima da što lakše i sigurnije dođu do svetišta!" - rekao je prečasni Ante Markić, upravitelj aljmaškog svetišta.

Za sve hodočasnike koji u Aljmaš budu došli autobusima i automobilima osigurano je parkiralište stoga Ivan Opačak načelnik Postaje prometne policije Osijek moli vozače da ne parkiraju na prilaznoj cesti Aljmašu već da u skladu s naputcima policije na terenu parkiraju vozila na za to označenim prostorima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.