Hrvatski radio

Radio Osijek

"Alkohol u krvi, krv na cesti"

27.12.2018.

14:54

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Vedran Drabek

Foto: HRT/Vedran Drabek

Foto: - / -

U Hrvatskoj je tijekom godine smrtno stradalo 26 osoba, pet više nego 2017., a većinu njih prouzročili su vozači kojima je utvrđen alkohol u krvi. Potaknuti tim pokazateljima, u Osijeku je policija danas provodila preventivnu akciju "Alkohol u krvi, krv na cesti".

Na području Policijske uprave osječko-baranjske u prvih 11 mjeseci ove godine evidentirano je 212 prometnih nesreća u kojima su počinitelji imali alkohola u krvi, a u kojima je osam osoba poginulo. U istom razdoblju evidentirano je gotovo dvije i pol tisuće prekršaja vozača koji su imali nedopuštenu prisutnost alkohola u krvi. Policijski su službenici zajedno s glumcima Hrvatskog narodnog kazališta zaustavljali vozače, dijelili im osobne alkotestove i u razgovoru ih upozorili na opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola. "Vožnja pod utjecajem alkohola je vožnja visokog rizika i  nerijetko se takva rizična ponašanja pretvore u tragediju. Stoga valja uvijek imati na umu da se kod osobe pod utjecajem alkohola produžava vrijeme reakcije, dolazi do poteškoća u koordinaciji mišića, sužava se vidno polje, nesigurnost u hodu, i ono što je još opasnije, dolazi i do smanjenja kontrole kritičnosti. Drugim riječima, osoba pod utjecajem alkohola spremna je riskirati u onim situacijama gdje bi, da je u trijeznom stanju, prevladala razboritost i opreznost, odnosno ne bi to činila", pojašnjava Berislav Horvatić, voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.