Hrvatski radio

Radio Osijek

Alkoholizam je doživotna bolest koja u svakom trenutku vreba iz prikrajka

01.04.2022.

12:34

Autor: Radio Osijek

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma

Foto: Radio Osijek / -

Svjetski je dan borbe protiv alkoholizma, a u Osijeku je obilježen u organizaciji Policijske uprave osječko-baranjske u sklopu preventivnog projekta „Alkohol, vandalizam i nasilje među mladima” i nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5”. Na Trgu slobode, uz policijske službenike, okupili su se predstavnici organizacija civilnog društva koje provode aktivnosti vezane uz savjetovanje, prevenciju i rehabilitaciju ovisnika. 

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj o alkoholu ovisno oko 200 tisuća ljudi, a posebice brine to što smo, prema nekim istraživanjima, među europskim zemljama u kojima se mladi najviše opijaju. „Veliki je problem pijenja kod mladih koji se u nas transgeneracijski prenosi jer je pijenje u našoj tradiciji. Treba puno više raditi na prevenciji kako bi se taj problem riješio. Vrlo često mladi kao jedan od razloga zbog kojih općenito ulaze u problem ovisnosti navode egzistencijalni vakuum, a vrlo su se teško nosili i s covid situacijom”, rekao je predsjednik Udruge za borbu protiv ovisnosti „NE-ovisnost” Tomislav Mišetić. Podsjetio je da udruga pomaže svojom terapijskom zajednicom u kojoj program traje godinu dana, nakon čega slijedi resocijalizacija, a nastoje im pomoći i u zapošljavanju.

Na to da alkohol vrlo često igra snažnu ulogu u negativnom ponašanju ljudi općenito pa tako i mladih jer ih potiče da počine određenu kažnjivu radnju, upozorio je policijski službenik za prevenciju u Uredu načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Robert Škorvaga. Ponovio je zlatno pravilo da pijenje alkohola i sudjelovanje u prometu ne idu jedno s drugim. „Mladi su vozači previše samouvjereni i misle da im se ništa neće dogoditi popiju li malo alkohola, ali statistike ukazuju na to da će do problema prije ili kasnije doći”, rekao je Škorvaga.

U obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma sudjelovao je i Klub liječenih alkoholičara Osijek čija je tajnica Sunčica Vilk istaknula da je „alkoholizam doživotna bolest koja u svakom trenutku vreba iz prikrajka”. Sve koji imaju problem s alkoholom pozvala je da se slobodno jave u Klub koji djeluje u Srijemskoj 124, a sastanke održavaju ponedjeljkom od 17 do 19 sati.


Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma

Foto: Radio Osijek / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.