Hrvatski radio

Radio Osijek

Ambiciozni planovi za osječke kulturne ustanove

30.06.2021.

13:43

Autor: Radio Osijek

Ambiciozni planovi za osječke kulturne ustanove

Ambiciozni planovi za osječke kulturne ustanove

Foto: - / -

O planovima za izgradnju nove zgrade Gradske knjižnice, preseljenju Muzeja Slavonije u prostore bivše Vege, Državnoga arhiva na prostore OLT-a te o obnovi zgrade osječkoga HNK razgovarali su u Osijeku ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Radni sastanak održali su u Kulturnom centru u Osijeku, a ministrica je istaknula kako Osijek ima iznimno živu profesionalnu kulturnu i umjetničku scenu, velik broj kvalitetnih umjetnika i novih inicijativa koje se pokreću u Kulturnom centru ali i drugdje. Rekla je kako će Ministarstvo i Grad učiniti najviše što mogu kako bi svim kreativcima stvorili adekvatne uvjete.

Među projektima o kojima su razgovarali gradonačelnik Radić na početku je izdvojio potrebu izgradnje nove zgrade gradske knjižnice koja sada djeluje u neadekvatnim prostorima, s derutnim pročeljem i bez pristupa za osobe s invaliditetom. Spomenuo je dvije mogućnosti. „Nova gradska knjižnica bit će na prostoru sveučilišne knjižnice koja se gradi, a ne bude li dinamika radova zadovoljavajuća, grad Osijek naći će parcelu u gradskome središtu i u suradnji s Ministarstvom kulture izgraditi gradsku knjižnicu kakva treba biti u gradu veličine Osijeka”, rekao je Radić. Istaknuo je kako su razgovarali i o Muzeju Slavonije, koji je strateški projekt Ministarstva kulture, a preselit će se u prostore bivše Vege, dok je za Državni arhiv, koji sada nema dovoljno prostora za smještaj gradiva, predviđen prostor OLT-a.

Uz knjižnicu, Muzej Slavonije i zgradu Državnog arhiva koja će se graditi sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, spomenula bih i HNK koji ima gotov projekt obnove jer ta je zgrada žurno treba, zatim obnovu i nadogradnju Muzeja likovnih umjetnosti te potrebu osiguranja spremišnih prostora za baštinske ustanove”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek. Na pitanje hoće li Ministarstvo financijski pomoći osječkom HNK-a u povratku baleta, kao treće umjetničke grane u tome kazalištu, Obuljen Koržinek odgovorila da je "u pripremi novi Zakon o kazalištima, koji će ojačati ulogu središnjeg nacionalnog kazališta, zagrebačkog HNK-a te redefinirati status ostala četiri nacionalna kazališta. Smatramo da je potrebno prvenstveno konsolidirati i uložiti u postojeće ansamble, a u sklopu naše kulturne politike želimo poticati projekte koji se realiziraju suradnjom putem koprodukcija”, rekla je ministrica.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.