Hrvatski radio

Radio Osijek

American Corner proslavio 10. rođendan

27.05.2015.

12:38

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Američki kutak Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku danas je prigodnim programom obilježio 10. obljetnicu rada.

U programu su sudjelovali učenici II. Gimnazije s predstavom „Invictus“ i filmom „Lord of Disobedience“, a prikazan je i kratki film kojim je sažet desetogodišnji rad American Cornera u Osijeku. Voditeljica American Cornera osječke Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek Marijana Špoljarić – Kizivat istaknula je kako je za njegovo postojanje najzaslužnije američko Veleposlanstvo: „Ono nam je kroz sve godine rada osiguravalo izvorne govornike engleskoga jezika iz Amerike, a puno su nam pomogli i financijskim sredstvima koja su nam osiguravali u proteklih 10 godina. Svake godine radimo sve više radionica, izložbi i drugih programa, a sudjelujemo i u brojnim programima škola u Osijeku.“ – rekla je Marijana Špoljarić – Kizivat.

American Corner Osijek, kao prvi American Corner u Hrvatskoj, otvoren je u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek u svibnju 2005. godine s ciljem osiguravanja dostupnosti knjigama i drugim izvorima informacija na engleskom jeziku te potpore očuvanju i promicanju američkih kulturnih i nacionalnih vrijednosti. Otvorili su  ga tadašnji veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Ralph Frank, tadašnja rektorica Sveučilišta J.J.Strossmayera u Osijeku Gordana Kralik i tadašnji ravnatelj Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek Dragutin Katalenac. Sjedinjene Američke Države, odnosno Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, obvezalo se da će Knjižnici darivati knjižničnu gradu i tehničku opremu kojom GISKO, u svojim prostorima i s djelatnikom-koordinatorom American Cornera, organizirati kulturno-promotivne aktivnosti i na taj način hrvatsku, odnosno osječku javnost i korisnike Knjižnice upoznavati s američkom poviješću i kulturom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.