Hrvatski radio

Radio Osijek

Ana Matijević ima najbolji maturalni rad na smotri IDIVA

19.06.2017.

11:49

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na ovogodišnjoj, 11. Državnoj smotri završnih radova u području dizajna - IDIVA 2017, koja se održavala u „Virtualnoj stvarnosti“ na internetskim stranicama sudjelovala je i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek. Najbolji je maturalni rad Osječanke Ane Matijević.

Izložba radova održana je pod pokroviteljstvom  Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Varaždinske županije i grada Varaždina.

Na natjecanju su sudjelovala 32 rada maturanata iz srednjih škola iz Čakovca, Oroslavja, Zagreba, Pule, Varaždina, Vinkovaca i Osijeka. Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek predstavila se sa pet radova maturanata smjera Dizajner unutrašnje arhitekture.

Stručni ocjenjivački žiri proglasio je pobjednike ovogodišnje izložbe IDIVA 2017, a posjetitelji internetskih stranica svojim glasanjem odabrali su najbolji rad po mišljenju publike.

Najboljim maturalnim radom od stane stručnog ocjenjivačkog žirija proglašen je rad „Idejno rješenje Dječjeg doma i izrada unikatnog namještaja“ učenice Ane Matijević iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, pod vodstvom mentorice Željke Buturac, dipl.ing.arh.

U svom maturalnom radu učenica je prikazala unutrašnje uređenje dijela Dječjeg doma kao javne ustanove socijalne skrbi namijenjene boravku djece i mladih, u kojem je uredila osam tipova prostorija različitih namjena po načelima funkcionalnosti i estetike. Kako bi osmislila uređenje prostora ovakve namjene, učenica se morala upoznati sa zahtjevima i željama njenih korisnika – djece i mladih. U svom radu oslonila se i na rezultate nekih  istraživanja provedenih  s ciljem poboljšanja života u dječjem domu.

Rad učenice sadržava tlocrtno rješenje i presjeke s pogledima izrađene u aplikacijama za projektiranje AutoCAD-u i SketchUp-u, elaborat, te 3D vizualizacije i animaciju. Sastavni dio ovog maturalnog rada je i tabure – unikatni komad namještaja, koji je učenica izradila u školskoj radionici pod stručnim vodstvom nastavnika Damira Tomasa, dipl.ing. Tabure je zamišljen kao multifunkcionalni namještaj koji osim osnovne funkcije sjedenja sadrži  i prostor za odlaganje knjiga.

Svrha ovakvog natjecanja je poticanje mladih na kreativan i inventivan rad te vrednovanje njihovog rada izvan institucionalnog obrazovanja.

  

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.