Hrvatski radio

Radio Osijek

Analiza izbornih rezultata - Jaroslav Pecnik

06.07.2020.

11:16

Autor: Radio Osijek

Analiza izbornih rezultata - Jaroslav Pecnik

Analiza izbornih rezultata - Jaroslav Pecnik

Foto: - / -

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a, težak poraz Restart koalicije predvođene SDP-om, uspjeh Mosta, koalicije Možemo! - to su ukratko rezultati izbora za deseti saziv Hrvatskog sabora. Analitičari predmnijevaju da se neće čekati dugo do sastavljanja nove vlade.

U programu Radio Osijeka rezultate izbora za !0. saziv Hrvatskoga sabora prokomentirao je bivši saborski zastupnik i politički analitičar Jaroslav Pecnik. Kako priznaje, i njega je iznenadio ovoliki uspjeh HDZ-a. "Očekivao sam da će biti tijesno, u jednom trenutku čak i da će SDP imati koji glas više, ali sam bio svjestan da njihov koalicijski potencijal nije dovoljan da bi sastavili novu vladu, pa sam pretpostavljao duge pregovore Domovinskog pokreta i HDZ-a. Međutim, dogodio se - ukratko - debakl SDP-a, odnosno Restart koalicije, koja je pokazala da bez novih imena i bez novih ideja praktično ne može imati veći upliv u građanstvu, što su ovi izbori i pokazali. A ovaj trijumf HDZ-a se može pripisati s jedne strane i Plenkoviću, koji je dobro procijenio kada treba ići na izbore - poentirati na koronakrizi, sigurna Hrvatska, ja vam nudim sigurnost, građani su u strahu zbog zdravstvenih problema, ekonomske krize, Plenković barem djeluje pristojno, malo je arogantan, ali, Bože moj, možemo to podnijeti, jel? - taj tajming je vrlo dobro izabran. S druge strane, napravio je nešto što mu se mora priznati, a to je jedan veliki korak u sredinu, ne samo desni centar, nego sredinu, i ljudi su mu to znali honorirati", ocijenio je Pecnik. Sada je pitanje dana kada će Vlada biti sastavljena, nastavlja Pecnik. Većinu ima, a ona će se podebljavati najvjerojatnije već početkom rada Sabora. "Tada će se, kako ja predviđam, Domovinski pokret početi runiti, a i IDS će mu davati potporu u onim projektima koji su interesantni za Istru", rekao je Jaroslav Pecnik u razgovoru za Radio Osijek, koji možete poslušati u cijelosti:

Jaroslav Pecnik - javljanje u program Radio Osijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.