Hrvatski radio

Radio Osijek

ANDIZET - 6. Kreativna riznica: Kreativna sila

20.10.2020.

14:23

Autor: Željko Kovačević

foto ANDIZET

foto ANDIZET

Foto: - / -

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, od sutra, pa do subote 24. listopada, održavat će se program Kreativne riznice, državnom nagradomom ovjenčane manifestacije koja promiče i popularizira kreativnu industriju.

Kreativna se riznica događa u travnju, ali je njezina ovogodišnja izvedba radi epidemioloških okolnosti, razdijeljena na više dijelova. Prvi dio – Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije – ostvareno je online u travnju, a nastavci Kreativne riznice organiziraju se u listopadu i prosincu 2020. godine. Programi koji okupljaju izlagače neće imati više od 50 sudionika.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Boris Crnković, navodi kako je „kreativnost u podlozi svakog inovativnog djelovanja te stoga problematiziranje uloge i važnosti kreativne radne snage doprinosi ekonomiji Republike Hrvatske i traženju novih rješenja u različitim oblicima javnog djelovanja.“

Predsjednica Programskog odbora, izv. prof. dr. sc. Josipa Mijoč, ovogodišnji program Kreativne riznice označava „posvećen kreativnim djelatnicima iz više razloga od kojih je među prvima želja za reguliranjem djelatnih i autorskih statusa heterogenih kreativaca kao pretpostavke institucionaliziranja kreativne industrije u Republici Hrvatskoj.“

Ana Zrnić, jedna od dobitnica Državne nagrade dodijeljene organizatorima Kreativne riznice 2016. godine, organizaciju ovogodišnje Kreativne riznice ocjenjuje izazovom, ali i praktičnim poligonom za učenje o proaktivnom djelovanju u kriznim uvjetima.

Na gala Vodikovoj svečanosti, krovnom događanju Kreativne riznice, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc Boris Crnković uručit će nagrade Vodik. Nagrade će primiti najuspješniji prošlogodišnji izlagač te pobjednici Milenijskog natjecanja. Gala Vodikova svečanost održat će se u petak 23. listopada 2020. u 19 sati.

Prosinački program Kreativne riznice održat će se 10. prosinca 2020., a organizatori ga posvećuju božićnim blagdanima i tradicijskim vrijednostima prilagođenim digitalnom dobu. Jednodnevni program ponudit će predstavljanje publikacije Luke Gotovca i Jasne Horvat (Ars Eugenium – notni zapisi), predavanje prof. dr. sc. Bože Skoke te spoj kulture i hrane u programu prodekanice Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Milice Lukić i njezinih suradnika (Novi život glagoljice).

Zainteresirani se pozivaju posjetite mrežne stranice Kreativne riznice te dio programa i uživo u dogovoru s organizatorima i pod strogom primjenom preporučenih mjera Stožera civilne zaštite.

Organizatori Kreativne riznice su Ekonomski fakultetu u Osijeku i Institut Andizet, a partneri su Filozofski fakultet Osijek i Akademija umjetnosti i kulture Osijek.

Pokrovitelji
Ured Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija, Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Osječko-baranjska županija, Grad Osijek, Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Mrežno mjesto: https://kreativna-riznica.com/
Facebook: https://www.facebook.com/kreativna.riznica/
Instagram: https://www.instagram.com/kreativnariznica/
Youtube kanal: https://www.youtube.com/c/InstitutAndizet/channels

Galerija
foto ANDIZET, Foto: -/-
foto ANDIZET, Foto: -/-foto ANDIZET, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.