Hrvatski radio

Radio Osijek

Anketiranju za POS-ove stanove odazvalo se 36 Osječana

09.07.2019.

13:16

Autor: Željka Bačić

fotografija APN

fotografija APN

Foto: - / -

U Osijeku je danas održano javno predstavljanje prednosti kupovine stanova iz Programa društvenog poticanja stanogradnje. Povoljna je cijena, uvjeti kreditiranja i kamata niža od 3 posto, a rok otplate 30 godina.

U ovom trenutku u Osijeku se iskazuje namjera između Grada i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama kako bi se utvrdio koliko je zanimanje građana za stanove iz poticane stanogradnje te ima li potrebe na nastavak tog projekta. Zamjenik direktora APN-a Krešimir Žunić je istaknuo kako se provodi anketa na temelju koje će se vidjeti daljnji koraci. Još se zato ne može govoriti kakva, kolika i gdje će biti buduća zgrada,  ovisit će o građanima hoće li biti stanovi za prodaju ili za najam. Potrebno ja najmanje 50- ak zainteresiranih sugrađana kako bi gradili objekt s 30 stanova. Za sada ih se prijavilo 36. U proračunu je osigurano 250 milijuna kuna, a do sada je u Hrvatskoj za poticanu stanogradnju potrošeno 4 milijarde kuna za 8.035 stanova. Prednost stanova POS-a su cijena i uvjeti kreditiranja, a kamata je nešto manja od 3 posto. Cijena je, prema Žunićevim riječima oko 1.000 eura, a rok otplate je 30 godina s godinom dana počeka, bez jamaca. Korisnik treba uplatiti 15 posto učešća. Prednost imaju oni koji nisu riješili stambeno pitanje, ali mogu sudjelovati i drugi, prema listi prioriteta. Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš je pozvala sugrađane da iskoriste ovu priliku i najavila kako će Grad dati svoj veliki doprinos  da cijena četvornog metra stana bude što povoljnija za Osječane. Do sada je u Osijeku izgrađeno 110 takvih stanova. Anketiranje traje još tjedan dana i bit će temelj za daljnje donošenje odluka, od lokacije do broja stanova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.