Hrvatski radio

Radio Osijek

Ante Markić: "Sačuvao nas je Bog i naša Gospa Aljmaška"

01.08.2020.

22:14

Autor: Davor Lončarić

foto: D. Lončarić

foto: D. Lončarić

Foto: - / -

Prvi je dan kolovoza posebno značajan u Aljmašu jer je to dan progonstva Aljmašana 1991. godine, povratka njih i kipa Gospe Aljmaške 1998. godine te datum posete nove crkve u Svetištu 2004. godine. I danas je taj dan obilježen molitvom, misom i komemoracijom za poginule i nestale u Domovinskom ratu.

Ove je godine obilježavanje dana progonstva iz Aljmaša i Erduta organizirala Zajednica povratnika Hrvatske uz predstavnike Mjesnog odbora Aljmaš u Općini Erdut te upravitelja Svetišta Gospe od Utočišta, prečasnog Antu Markića. 

Predsjednik Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije Branko Pek prisjetio se tog dana i poznate slike koja simbolizira cjelokupno stradanje prognanika u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, a riječ je o stotinama ljudi koji su morali bježati pred tenkovima takozvane JNA te se šlepom za rasuti teret voziti od Dunava rijekom Dravom do Osijeka u kojem je većina živjela sedam godina i s nestrpljenem čekala povratak u Aljmaš. Pek se sjetio i još jednog broda s nazivom "Kumanovo" čiji je kapetan nakon odlaska šlepa s prognanicima za Osijek stao u Aljmašu i do Osijeka prevezao još jednu skupinu vojnika i aljmaških civila te im na taj način spasio život. Hrvati koji nisu htjeli napustiti Aljmaš, Dalj i Erdut uglavnom su ubijeni, a neki su i danas na popisu nestalih osoba. Sve se dogodilo u istom danu, nakon stravičnog masakra u policijskoj postaji u Dalju u kojem su paravojne postrojbe uz pripadnike takozvane JNA ubile 39 policajaca, gardista i pripadnika civilne zaštite.

Misu i molitvu za sve poginule branitelje na obali je Dunava kod spomen-obilježja progonstvu i stradanju Aljmašana predvodio aljmaški župnik i upravitelj Svetišta Gospe od Utočišta, prečasni Ante Markić. 

Branko Pek i prečasni Ante Markić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.