Hrvatski radio

Radio Osijek

Ante Zorica slavodobitnik Sinjske alke u Vukovaru

06.05.2017.

16:24

Autor: Davor Lončarić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz izravan prijenos na HRT-u održana je svečana Sinjska alka, koja se četvrti put u povijesti dugoj 302 godine održava izvan Sinja. U Vukovaru je cijeli državni vrh, a grad tjednima živi u znaku tog velikog događaja.

Ante Zorica slavodobitnik svečane Sinjske alke u Vukovaru. Osvojio je 8 punata. Danas mu je bilo 10. put da trči Alku. Istaknuo je kako je ponosan zbog toga što je osvojio vukovarsku alku u čast svim hrvatskim braniteljima.

Događaju, koji je okupio na tisuće posjetitelja nazočila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u govoru ukazala na probleme s kojima se suočava hrvatsko društvo te je spomenula odnose sa Srbijom poručivši kako se zalaže da dvije države podvuku crtu i krenu graditi bolje odnose.
"Kao što prošlost nismo i nećemo zaboraviti isto tako ne želimo ostati zarobljeni u njoj. Isto očekujemo i od Srbije. Moramo se prestati stalno vraćati u 2. svjetski rat i sijati klice novih zala. Želimo ići naprijed i gledati u budućnost i zato odavde iz Vukovara vrlo jasno poručujem: Republika Hrvatska želi s Republikom Srbijom graditi dobro susjedske odnose, želimo pomoći Srbiji da što skorije uđe u EU", istaknula je Grabar- Kitarović, rekavši kako pri tom ni jedna država ne treba glumiti prijateljstvo.
 Poručila je da i Hrvatska i Srbija imaju dužnost izgrađivati dobrosusjedske odnose radi interesa i dobrobiti hrvatskog i srpskog naroda u obje države i stabilnosti jugoistoka Europe.
"Vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu i krenu graditi odnose međusobnog uvažavanja", poručila je predsjednica Grabar Kitarović. Dotaknuvši se neriješenih pitanjima sa Srbijom, spomenula je pitanje nestalih i zatočenih, univerzalne jurisdikcije Srbije i graničnih pitanja te prava Hrvata u Srbiji.
U vez s aktualnom političkom situacijom u Hrvatskoj poručila je da Hrvatska mora postati politički stabilna država u kojoj će se problemi rješavati odgovorno i konstruktivno uz najveći mogući postignuti kompromis.
Kao probleme koji opterećuju hrvatsko društvo navela je demografsku obnovu, reformu obrazovanja, zapošljavanje i pravo na pravednu plaću, nužnost deblokade 330 tisuća blokiranih građana, sustav Domovinske sigurnosti te potrebu promjene, kako je kazala, nepravednog ovršnog zakona. Poručila je da ako raste BDP i gospodarstvo, onda se to mora osjetiti i na plaćama i standardu hrvatskih građana.
Predsjednica i pokroviteljica Svečane sinjske alke posebice je zahvalila hrvatskim braniteljima Vukovara i Hrvatske rekavši kako su Vukovar i Sinj dva grada s dvije bitke ali s jednim domoljubljem i ljubavlju prema Domovini.
Pobjednika Svečane sinjske alke Antu Zoricu darivala je sa zlatnim prstenom s hrvatskim grbom i sabljom. Pobjednikom vukovarske Alke Zoricu je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje je pobjednik pronio ulicama Vukovara. Natjecanje, koje je održano u Županijskoj ulici i u kojem je sudjelovalo 17 alkara, pratilo je više od 5.000 gledatelja.
Uz predsjednicu države u svečanoj loži bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković s brojnim ministrima, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, povjerenik Vlade za Grad Sinj Igor Vidalina, đakovački i osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić te drugi uzvanici.
Svečana sinjska alka trčala se u Vukovaru u počast braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu i cijele Hrvatske i to je bilo četvrti put u povijesti Alke da je to viteško natjecanje održano izvan Sinja. 

Predsjednik Vlade Plenković čestitao je pobjedniku današnje Svečane alke u Vukovaru Anti Zorici, istaknuvši kako je to spoj Dalmacije i Slavonije, Sinja i Vukovara, naše povijesti, naše tradicije i baštine, s puno simbolike domoljublja, obrane i svega onoga što čini našu kulturu i našu tradiciju.

Svečana Sinjska alka, koja se održala u Vukovaru pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, posvećena je  bila Vukovaru i svim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Cjelokupni prihod od prodaje ulaznica donirat će se Centru za djecu s teškoćama u razvoju Juraj Bonači Split, podružnici Sinj.
Čestitavši pobjedniku Svečane alke Anti Zorici, premijer je istaknuo kako je ovo "spoj Dalmacije i Slavonije, Sinja i Vukovara, naše povijesti, naše tradicije i baštine, s puno simbolike domoljublja, obrane i svega onoga što čini našu kulturu i našu tradiciju".
"Vukovar je simbol hrvatske slobode, simbol Domovinskog rata, simbol obrane Hrvatske", rekao je premijer te izrazio oduševljenje ovim jedinstvenim poklonom Sinjana Gradu heroju, ali i gostoprimstvom Vukovaraca - "velikim slavonskim srcem", navodi se u priopćenju iz Vlade.
Predsjednica Republike Grabar-Kitarović ponovila je potrebu kontinuiranog davanja priznanja svim hrvatskim braniteljima koji su svojim životima podnijeli najveću žrtvu za slobodnu, demokratsku Hrvatsku i izrazila nadu da će Vlada RH i Hrvatski sabor uskoro donijeti novi zakon o hrvatskim braniteljima te tako poslati snažnu poruku za zaštitu dostojanstva Domovinskog rata, stoji na kraju priopćenja.

U razgovorima poslušajte što su izjavili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić te čelnici države- predsjednica, premijer, predsjednik Sabora, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac, član Predsjedništva BiH Dragan Čović i drugi....

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.