Hrvatski radio

Radio Osijek

Anto Đapić: Čin generala Praljka viteški, Zajednička izjava kompromis

30.11.2017.

12:55

Autor: Monika Kralj/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jučerašnji čin Slobodana Praljka nije slabost već viteški čin hrvatskog generala- rekao je novinarima u Osijeku predsjednik stranke Desno Anto Đapić. Zajedničku izjavu parlamentarnih stranaka pročitanu u Saboru naziva sterilnom i bezveznim kompromisom.

"Svojim činom general Praljak je pokazao svjetskoj javnosti i Haaškom sudu, koji je davno izgubio vjerodostojnost, da se nije očitovao samo o gnjusnoj i nedopustivoj presudi, već je njegov čin prije svega bio motiviran slanjem upozorenja hrvatskom narodu u kojem se položaju nalazi a situacija je tragična jer smo izgubili politiku te u ogromnoj mjeri i dostojanstvo i čast koje je general Praljak svojim potezom pokušao spasiti porukom da nema žrtve na koju ne bismo bili spremni za hrvatske interese i domovinu"-rekao je Đapić. 

Današnju izjavu Hrvatskog sabora o jučerašnoj presudi Haaškog suda ocjenjuje "sterilnom i bezveznim kompromisom" u kojem se govori samo o presudi ali ne i o vlastitim propustima i pogreškama.

"Kao članica UN-a Hrvatska mora insistirati na raspravi na Vijeću sigurnosti koje je formiralo Haški tribunal da se ovi njegovi zadnji potezi napadnu svim raspoloživim sredstvima"- ističe je Đapić. 

Đapić je podsjetio kako je prije 20 godina bio dijelom male skupine saborskih zastupnika koji su se jedini protivili suradnji s Haaškim sudom, upozoravajući da će posljednja odluka Haaškog suda biti izravno uperena protiv hrvatskih interesa, kao kazna za rušenje Jugoslavije.
Podsjetio je i da je kao saborski zastupnik inicirao stvaranje povjerenstva za ispitivanje okolnosti predaje transkripata iz Ureda predsjednika Franje Tuđmana u Haaški tribunal, ali je HDZ, rekao je, kao tadašnja vladajuća stranka, pod pritiskom toga Suda, to odbio.
"Trebamo se vratiti korijenima hrvatske suverenističke politike, koja se borila za hrvatske interese, nasuprot oportune i nagodbenjačke politike, koja Hrvatskom vlada posljednjih 15-tak godina, ponavljajući iste greške i zablude" - zaključuje je Đapić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.