Hrvatski radio

Radio Osijek

Antun Kapraljević predsjednik Skupštine

15.07.2013.

10:21

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupština Osječko-baranjske županije u trećem pokušaju izabrala predsjednika- Antuna Kapraljevića iz Hrvatskih laburista - stranke rada! Potpredsjednici su Boris Antunović (HDSSB) i Goran Ivanović (HDZ).

Za Kapraljevića je glasovalo 29 od 54 nazočna vijećnika i riječ je o vijećnicima HDSSB-a, Hrvatskih laburista i HSP dr. Ante Starčevića. Glasovanje je bilo tajno jer je HDZ predložio svoga kandidata- Gorana Ivanovića Laca koji je dobio 24 glasa vijećnika (jedan listić je bio nevažeći, a jedan vijećnik nije bio na sjednici). Potporu Kapraljevićevoj kandidaturi za govornicom su istaknuli predstavnici triju stranaka (HDSSB, HL i HSP A. Starčevića). 

HDSSB je predložio svog Borisa Antunovića za jednog od dopredsjednika Skupštine, a nakon toga je uslijedila stanka. Nakon stanke HDZ je predložio da drugi dopredsjednik bude Goran Ivanović (HDZ), a oba prijedloga poduprli su vijećnici HNS-a i SDP-a. Antunović je za potpredsjednika skupštine izabran jednoglasno, dok je Ivanović dobio 28 glasova "za", a 26 je bilo suzdržanih. 

Novi predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Antun Kapraljević izjavio je kako potpora triju stranaka ne znači koaliciju na županijskoj razini nego je riječ o tehničkoj potpori koja omogućava funkcioniranje županije i sprječava nove izbore. Upitan za zdravstveno stanje (posljednji put je hospitaliziran uoči sjednice) izjavio je kako je svaki njegov infarkt bio povezan s politikom jer je svoj posao uvijek radio sa srcem. Dodao je kako će mu za ovaj posao biti dovoljno i "pola srca". U prvoj izjavi medijima novi predsjednik Županijske skupštine je izjavio kako će budući odbori kao radna tijela skupštine biti sastavljeni na temelju konsenzusa po modelu 2-1-2, a to znači kako će u svakom radnom tijelu biti dva člana iz redova vladajućih i dva člana iz oporbe dok će laburisti u svakom imati po jednog predstavnika.

U prvom pokušaju konstituiranja skupštine HDSSB je za predsjednika predložio Borisa Antunovića, no njihova 24 glasa u skupštini nisu bila dovoljna za njegov izbor. U drugom pokušaju, nakon brojnih međustranačkih dogovora, HDSSB je okupio pravaše i laburiste te osigurao većinu od 29 glasova (od 55 članova skupštine), no već tada dogovoreni kandidat za predsjednika skupštine Kapraljević završio je zbog srčanih tegoba u bolnici. Sjednica je po drugi put prekinuta i prijetila je propast svih dogovora i ponavljanje izbora u županiji. U međuvremenu su se u javnosti pojavile informacije o tome kako je dogovorena koalicija HDSSB-a i HDZ-a, no vrlo se brzo pokazalo kako su te informacije netočne. 

 

Poslušajte izjave predsjednika Skupštine Antuna Kapraljevića i župana Vladimira Šišljagića.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.