Hrvatski radio

Radio Osijek

Antunovo u osječkoj Tvrđi - sveti Antune, moli za nas

13.06.2020.

16:13

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović / Dario Vračević

Foto: Stjepan Filipović / Dario Vračević

Foto: - / -

Svetim misama od ranih jutarnjih sati, pobožnostima i pučkim proštenjem u Tvrđi se nastavlja višestoljetna tradicija štovanja svetog Antuna .

Još od dolaska franjevaca u Osijek u franjevačkoj crkvi svetog Križa u Tvrđi posebno se štuje sveti Antun Padovanski. Tome svjedoči i molba franjevaca caru Franji Prvom 1697. godine da im dopusti sagraditi na prostoru male drvene crkvice veću i prostraniju crkvu. U novoj crkvi je izgrađen pokrajni oltar svetog Antuna, a dar je španjolskog fedmaršala Antuna grofa Al Gaudente. Kroz stoljeća franjevačka crkva u Tvrđi postaje stjecište brojnih hodočasnika i jedno od najvećih prošteništa posvećenih ovom svecu u koje se slijevaju rijeke hodočasnika iz cijele regije.  Tradicija je da se štovatelji okupljaju svakog utorka ujutro i navečer na molitvu svecu i misno slavlje, a posebice na pobožnost 13 utoraka.
O proslavi Antunova, u programu Radija Osijek govorio je gvardijan Franjevačkog samostana u Osijeku fra Ante Perković.

fra Ante Perković

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.