Hrvatski radio

Radio Osijek

Anušić (HDZ): Hoće li Hrvatska postati izbjegličko naselje?

18.09.2015.

15:33

Autor: Radio Osijek/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potaknut jučerašnjim kaosom i humanitarnom krizom u Tovarniku, Belom Manastiru i drugim općinama po Baranji, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ivan Anušić održao je izvanrednu konferenciju za medije.

Među građanima Osječko-baranjske županije vlada velika nesigurnost i neizvjesnost, i oni ne znaju kako reagirati, izjavio je Anušić komentirajući situaciju nakon što je u Beli Manastir dopremljeno gotovo sedam tisuća izbjeglica za što nisu bili spremni niti su to očekivali. „Cijeli je grad pretvoren u sabirni centar u kojemu su ljudi spavali po ulici, parkovima, a djeca spavala uz cestu i na pločniku. Nemamo nikakve informacije, nemamo upute kako djelovati, ne znamo koji su planovi naše Vlade, koliko još izbjeglica treba doći i koliko dugo će ostati. Najviše izbjeglica trenutno ima u dvije istočne županije i zbog toga dolazi do straha i nesigurnosti kod građana, rekao je Ivan Anušić. Osvrnuo se na kritike ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je optužio HDZ za širenje panike i nervoze među građanima: „No, do straha, nervoze i panike dolazi jer nitko ne zna što se događa. Svi smo sinoć svjedočili da vodstvo naše Županije, gradova i općina, te osječko-baranjskog stožera za zaštitu i pomoć, nije imalo pravovremene i točne informacije“, ustvrdio je prvi čovjek osječko-baranjskog HDZ-a. To je još jednom, kaže Anušić, pokazalo da hrvatska vlada ne zna dobro komunicirati s građanima te da su upravo oni ti koji prave nervozu i paniku. Hrvatska će imati još veći problem ako izbjeglice, zbog toga što iz Srbije ne mogu ući u Hrvatsku, krenu prema Bosni i Hercegovini: „Granica između Hrvatske i Bosne i Hercegovine duža je od tisuću kilometara, i bit će vrlo teško kontrolirati nelegalne ulaske izbjeglica u Hrvatsku. Mi na terenu vidimo što se događa, i jasni su nam mogući scenariji i problemi, zato nam nije jasno kako je moguće da ovakve stvari u Vladi nisu isplanirane i pripremljene mjesecima unaprijed“, izjavio je Ivan Anušić, za kojeg je ključno pitanje hoće li Hrvatska biti samo tranzitna zemlja ili će izbjeglice kod nas ostati duže vrijeme. „Sve izbjeglice kažu da kroz Hrvatsku samo prolaze, ne žele ostati, nisu zatražili azil, ali što ako ne budu mogle otići? Koji će tada stav zauzeti naša Vlada? Hoće li od cijele države napraviti izbjegličko naselje?“ kaže predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a i poziva Vladu da se probudi i bolje organizira kako ova kriza i kaos ne bi eskalirali.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.