Hrvatski radio

Radio Osijek

Anušić i Banožić nakon sastanka u HDZ-u: "Stranka je jaka, nema podjela"

10.03.2021.

23:13

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

Anušić i Banožić nakon sastanka u HDZ-u: "Stranka je jaka, nema podjela"

Anušić i Banožić nakon sastanka u HDZ-u: "Stranka je jaka, nema podjela"

Foto: - / -

Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić i predsjednik vukovarsko-srijemskog HDZ-a, ministar obrane Mario Banožić izjavili su u srijedu da u stranci nema podjela, te izrazili uvjerenje u čvrstu pobjedu HDZ-a na skorašnjim lokalnim izborima.

"U Slavoniji je situacija uvijek izvrsna. Znamo da je HDZ u kontinuitetu pobjednik u Vukovarsko-srijemskoj županiji već dugi niz mandata, i to će biti tako i sada", izjavio je Banožić nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem u Središnjici stranke.
Večerašnji sastanak održan je u sjedištu HDZ-a nakon što je, prema medijskim navodima, izbio sukoba između Banožića i Anušića. Potpredsjednik stranke i osječko-baranjski župan Anušić prozvao je predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a, ministra Banožića da se nedovoljno bavi svojom županijom, nakon što su stranku u kratkome roku napustili dožupan vukovarsko-srijemski Josip Dabro te nedavno izabrani predsjednik županjskog HDZ-a Damir Juzbašić.
U izjavi novinarima Mario Banožić je večeras istaknuo kako je riječ o nesporazumu, koji je pogrešno u medijima interpretiran kao sukob. Otklonio je i novinarsko pitanje stoji li u pozadini navodnoga sukoba Tomislav Čuljak. 
"Tu je bilo riječ o jednom nesporazumu koji smo riješili u jednom kvalitetnom razgovoru. Siguran sam da ćete u sljedećih nekoliko dana kroz zajednički strateški pristup koji ćemo imati i u Vukovarsko-srijemskoj i u Osječko-baranjskoj županiji, primijetiti da je HDZ opet pobjednik", rekao je.
Što se tiče "prebjega" iz HDZ-a, Banožić je ocijenio kako je riječ o pokušaju pojedinaca da kao nezavisni kandidati ostvare određene osobne ambicije, nakon što to nisu uspjeli na unutarstranačkim izborima. Izrazio je i čvrsto uvjerenje u snagu HDZ-a uoči predstojećih lokalnih izbora.
"HDZ ima svoj program i svoje projekte na kojima će bazirati svoju pozitivnu kampanju. Građani će to prepoznati kao i do sada na prošlim lokalnim izborima i HDZ će pobijediti", rekao je.
Dodao je i kako je riječ o zanemarivom broju od tek 30-tak ljudi koji su se isčlanili iz stranke u posljednjih desetak dana, dok se istovremeno u stranku učlanilo novih 80 ljudi: Naglasio je da HDZ u Vukovarsko-srijemskoj županiji broji više od 15.700 članova. Najavio je da će stranka uskoro predstaviti sve kandidate na razinama svih gradova, općina i županija, program i kampanju, te izrazio uvjerenje da će uz podršku potpredsjednika stranke Anušića,  HDZ u njegovoj županiji ostvariti još snažniju pobjedu, i to i u onim sredinama gdje se čini da nema velike šanse. 
"Tu prije svega apostrofiram Vukovar, Županju i tamo ćemo pobijediti, Vinkovci tu je pobjeda sigurna, a siguran sam da ćemo i u Otoku nastaviti daljnje mandate, a želimo osvojiti i Ilok koji smo u posljednjim lokalnim izborima izgubili", dodao je Banožić.
Anušić: Istup prvenstveno povezan s osjećajem odgovornosti 
Ivan Anušić je naglasio da je njegov istup prvenstveno bio povezan s njegovim osjećajem odgovornosti kao potpredsjednika HDZ-a prema svim županijama, a ne samo prema svojoj. Na novinarsko pitanje stoji li i dalje njegova tvrdnja da se Banožić nedovoljno bavi svojom županijom, kazao je kako Banožićeva odgovornost prvenstveno leži u ulozi ministra obrane. Izrazio je uvjerenje da je sastanak u središnjici rezultirao još čvršćim zajedništvom koje jamči sigurnu pobjedu HDZ-u na skorašnjim lokalnim izborima.
"HDZ je najveća i najjača stranka u Hrvatskoj. Procesi koje HDZ prolazi naravno da nose određene tenzije, rasprave i pitanja koja se moraju kontinuirano, na vrijeme i pravodobno rješavati", kazao je Anušić. Fluktuacije u članstvu ocjenjuje normalnim i uobičajenim procesom, osobito pred izbore.
"Stranka je živi organizam, u pitanju su procesi koji traju i od izbora do izbora se mijenjaju, i potrebne su određene intervencije onih koji vode taj sustav da ga kontroliraju i da krize, ako dođu, rješavaju", pojasnio je.
 "Ono što mi moramo je svesti te procese na minimum, da ne postanu trend i problem, da ne postanu top tema i primarna tema u javnom prostoru, nego nešto što je normalno i svakodnevno, ne samo u HDZ-u nego u svakoj stranci", rekao je."Kao nacionalni potpredsjednik HDZ-a, na raspolaganju sam našim organizacijama i u drugim županijama, posebno u Slavoniji. Želim im pomoći. Suradnjom i međusobnom potporom, zajednički ćemo izvući maksimum i u VSŽ-u koja je od osamostaljena utvrda HDZ-a. Tako će i ostati! Odlasci? Neki odlaze, puno više ih dolazi. Do ujutro bismo mogli nabrajati stranke koje su iznikle iz HDZ-a, pojedince koji su izišli uz veliku pompu, a danas više ne postoje na političkoj sceni", dometnuo je Anušić. Zaključio kako je "HDZ  bio prije ovoga, sada je i bit će poslije ovoga isto toliko jak."
Predsjednik Vlade i HDZ-a premijer Andrej Plenković odbacio je novinarske sugestije da se HDZ pred lokalne izbore nalazi "na izdisaju", te kratko poručio: "Bit će sve dobro. HDZ je jak, vlada, stabilan, bit će sve ok".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.