Hrvatski radio

Radio Osijek

Anušić iznenađen, Meggle će proizvoditi u Kragujevcu i Bihaću

16.07.2020.

18:03

Autor: Radio Osijek/TM

Anušić iznenađen, Meggle će proizvoditi u Kragujevcu i Bihaću

Anušić iznenađen, Meggle će proizvoditi u Kragujevcu i Bihaću

Foto: - / -

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić iznenađen je priopćenjem koje je medijima danas poslala Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj u kojem najavljuju zatvaranje proizvodnje u Osijeku čime će 160 radnika tvrtke Meggle Hrvatska ostati bez posla. Traži razgovor s predsjednikom uprave te tvrtke.

Podsjećajući da povijest proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda u osječkoj mljekari koju je preuzeo Meggle Hrvatska seže do 1949. godine, Anušić u svom priopćenju i objavi na Facebooku kaže kako odluku da se na ovakav način ugasi tradicija mljekarske proizvodnje posljednje velike mljekare na području istoka Hrvatske smatra nedopustivom. 
"Osječko-baranjska županija ne može utjecati na donošenje odluka unutar privatnih tvrtki, no možemo utjecati na stvaranje povoljnijeg okruženja za opstanak gospodarskih subjekata na našem području. Tijekom mog trogodišnjeg mandata, Uprava Meggle Hrvatska koja sjedište ima u istom gradu gdje se nalazi i sjedište Županije, ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s eventualnim poteškoćama u kojima se nalazi te zatražila pomoć pri iznalaženju rješenja za opstanak proizvodnje i spas radnih mjesta. Ovo se nije dogodilo preko noći, Uprava Megglea u Osijeku je zbog 160 Slavonaca i Baranjaca trebala osjetiti obvezu da probleme koje imaju komunicira prema Županiji i posredno prema Vladi RH, osobito jer se proizvodnja iz Osijeka seli u Kragujevac i Bihać gdje Meggle planira nastaviti s radom", ističe župan Anušić. Napominje da je, kao župan, održao sastanke s brojnim gospodarstvenicima kako bi se upoznao s njihovim poslovanjem i kako bi pronašli rješenje za poteškoće na koje nailaze u svom poslovanju i da su vrata županije otvorena svima koji žele privređivati i zapošljavati, utrostručene su potpore namijenjene gospodarstvu, a spremno prati sve inicijative prema Vladi koje doprinose razvoju gospodarstva na ovom području."Zbog svega navedenog, iznimno sam nezadovoljan odnosom „domaće“ Uprave Megglea u Osijeku prema Slavoncima i Baranjcima koji godinama rade u ovoj mliječnoj industriji, njihovom neaktivnošću u cilju spašavanja 160 radnih mjesta te na kraju suglasnošću s odlukom da se jednostavno ugasi tradicija proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda od najboljeg slavonskog mlijeka, kako to upravo Meggle i reklamira na hrvatskom tržištu." Upravo zbog, kako kaže, inertnosti uprave u Osijeku Anušić se danas dopisom obratio i predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu i zatražio hitan sastanak u Osijeku ili u sjedištu Meggle grupe u Wasserburgu. "Siguran sam da kroz partnerski odnos Meggle grupe, Osječko-baranjske županije te Vlade RH možemo iznaći rješenje za spas Mljekare", zaključuje Anušić i ustvrđuje još nešto: "Brand Meggle na hrvatskom tržištu svoje ime temelji na Osječkoj mljekari te na domaćoj proizvodnji, kvalitetnom slavonskom i baranjskom mlijeku te poznatom hrvatskom patriotizmu. Gašenjem proizvodnje, Meggle više nije hrvatski brand i u očima naših ljudi više nema tu dodanu vrijednost."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.