Hrvatski radio

Radio Osijek

Anušić: Navodnjavanje je strateški projekt prve kategorije

06.04.2018.

14:45

Autor: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

foto: Davor Lončarić

Foto: - / -

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su danas u Osijeku ugovor i financiranju projekata za 14 novih sustava navodnjavanja u županiji. Projekti će koštati 4,59 milijuna kuna, a izgradnja tih sustava više stotina milijuna.

Osječko-baranjska županija platit će 20 posto iznosa iili 918 tisuća kuna, dok će 80 posto troškova snositi Hrvatske vode (3,67 milijuna kuna). 

U izjavi medijima nakon potpisivanja ugovora župan Ivan Anušić izjavio je kako je navodnjavanje "strateški projekt prve kategorije" za Osječko-baranjsku županiju te kako će svi sustavi čije je projektiranje danas počelo biti završeni u njegovu mandatu. Podsjetio je kako je prvi veliki sustav navodnjavanja bio onaj u Baranji na pet tisuća hektara, a kako će izgradnja novih 14 sustava koštati više stotina milijuna kuna. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako se sustavi za navodnjavanje grade uglavnom novcem iz europskih fondova i državnoga proračuna. Već su spremna za gradnju četiri nova projekta vrijedna 135 milijuna kuna. Obuhvaćaju Poljoprivredni institut, Malu šumu-Veliki vrt, područje Dalja i Krndiju s ukupnom površinom 1.750 hektara. Te je projekte moguće sagraditi na način da 85% novca osigura EU, a 15% Republika Hrvatska. "Treba projektirati, treba istovremeno i graditi, ali i pozvati naše poljoprivrednike jer imaju velike mogućnosti za korištenje voda u sustavima navodnjavanja", rekao je Đuroković.

Na novinarsko pitanje o rokovima za spajanje vodovoda Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima, Đuroković je izjavio kako je "spoj završen, a trenutačno se dezinficira vodosprema u Bickom Selu koja je pretpostavka za tlačenje vode prema sustavu vodovoda Slavonskog Broda". Dodao je kako se rade tlačne probe, a od ponedjeljka kreće i dezinfekcija cjevovoda dugog 40 kilometara kako bi se nakon ekspertiza i svih dobivenih dozvola u roku od 15 dana omogućilo puštanje 100 litara u sekundi vode prema Slavonskom Brodu.  

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.