Hrvatski radio

Radio Osijek

Anušić: Nećemo propitkivati odluke Ustavnog suda o izbornim jedinicama

06.02.2023.

20:07

Autor: Hina/Radio Osijek/TM

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Ustavni bi sud sutra (utorak, 7. veljače) trebao održati sjednicu na kojoj će se, zbog prekomjernih odstupanja u broju birača u pojedinim jedinicama, odnosno nejednake težine biračkoga glasa, izjasniti o važećim izbornim jedinicama za parlamentarne izbore.

 Potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da se odluke Ustavnog suda o izbornim jedinicama neće propitkivati i kako očekuje da će broj saborskih zastupnika ostati isti.

''Ustavni sud radi po Ustavu i još 2010. je dao smjernice i nalog da se počnu usklađivati izborne jedinice. Svjesni smo toga da je dio hrvatske demografski oslabio i da stoga treba prenamijeniti izborne jedinice u skladu sa zakonom'', istaknuo je prije početka sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Anušić je kazao kako očekuje da će broj saborskih zastupnika ostati isti i da će se vjerojatno mijenjati granice izbornih jedinica onako kako je predložio Institut društvenih znanosti Ivo Pilar. "Radi se o prijedlogu stručnjaka koji to nisu gledali s nikakvog političkog okvira ili interesa, već radeći onako kako bi u ovom trenutku bilo najbolje za sve birače'', dodao je.

Dodao je da je zadovoljan prijedlogom Instituta Ivo Pilar, ali naglašava da će odluku donijeti većina u Hrvatskom saboru.

"Nisam vidio, nismo o tome raspravljali, imamo ministra  pravosuđa koji vodi o tome računa, ima niz prijedloga i mi ćemo pronaći rješenje koje je najbolje za Hrvatsku", komentirao je predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Anušićevu tvrdnju.

Na tvrdnju novinara da je u pojedinim izbornim jedinicama i 20 posto više birača, a u gradovima i 30 pa i više posto birača nego što je odraslih osoba s pravom glasa, Plenković je odgovorio da će i ta tema doći na dnevni red i da se popis popis birača redovito ažurira.  

Ustavni bi sud u utorak trebao održati sjednicu na kojoj će se izjasniti o važećim izbornim jedinicama za parlamentarne izbore.

Suci Ustavnog suda imaju tri mogućnosti; zatražiti od Sabora da bez odgode izmijeni zakon kako bi se poštovalo načelo jednakosti biračkog prava, ukloniti potencijalno neustavne propise ili ne učiniti ništa.

Ustavni je sud još 2010. upozorio na potrebu izmjene propisa po kojima se provode parlamentarni izbori, jer su neke izborne jedinice već tada kršile zakonski uvjet da broj birača ne smije odstupati od prosjeka za više od pet posto. I tadašnji i svi kasniji sazivi Sabora nisu ništa poduzeli u vezi s tim izvješćem.

U međuvremenu su provedena i dva popisa stanovništva, a rezultati posljednjeg pokazali su da se ta odstupanja u međuvremenu povećala do razine koja bi u pitanje mogla dovesti ustavnost idućih izbora. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.