Hrvatski radio

Radio Osijek

Anušić: "Vrhunske sportaše trebamo više podržavati"

27.09.2018.

13:23

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Vedran Drabek/OBŽ

Foto: HRT/Vedran Drabek/OBŽ

Foto: - / -

Uoči odlaska na Olimpijadu mladih koja se početkom listopada održava u Buenos Airesu, župan osječko-baranjski Ivan Anušić primio je mlade sportaše s područja županije, sudionike te manifestacije .

Osječku olimpijsku ekspediciju čine Marijana Matea Štrbac (zračni pištolj), Patrik Lončarić, Aria Cvitanović, Anton Lončarić (veslanje), njihovi treneri i Marija Lozančić sportska ambasadorica, koju je Hrvatski olimpijski odbor imenovao ambasadoricom hrvatskog sporta.
Na Olimpijskim igrama mladih sudjeluju sportašice i sportaši između 15 i 18 godina, ove godine njih 4012 iz 206 država. Hrvatsku u Argentini od 6. do 18. listopada predstavlja trideset sedam sportašica i sportaša u 11 sportova. "Norme za Hrvatsku izborili su Ana Brkljačić (atletika), Hermana Dermiček (dizanje utega), Palma Cargo i Martin Dolenc (jedrenje), Ana Viktorija Puljiz (judo), Nika Čulina, Lucija Šulenta, Dominik Karačić i Ognjen Marić (plivanje), Jani Zoraj (sportsko penjanje), Andrea Pavlović (stolni tenis), Marijana Matea Štrbac (streljaštvo), Lucija Domić, Lena Stojković i Josip Teskera (taekwondo), Aria Cvitanović, Izabela Krakić, Anton i Patrik Lončarić (veslanje) te muška i ženska ekipa u rukometu na pijesku. Po prvi put imat ćemo predstavnike u dizanju utega, rukometu na pijesku i sportskom penjanju. Rukometni „pjeskaši" ujedno su i najbrojniji, jer će nas predstavljati dvije reprezentacije (9+9)", pojasnila je Lozančić.
U Hrvatskom olimpijskom odboru ističu kako su među najozbiljnijim adutima za odličje svakako veslačka braća Lončarić, koji u kolekciji imaju svjetsko i europsko juniorsko zlato, te svjetsku broncu, kao i najbolje svjetsko vrijeme u povijesti juniorskih dvojaca bez kormilara. No, vjeruju u HHO-u, i u brojnim drugim sportovima od naših se predstavnika očekuju dobra rezultatska ostvarenja.
Marijana Matea Štrbac streljaštvom se bavi četiri godine. Prošle je godine sudjelovala na kvalifikacijama za Olimpijske igre mladih, ali iako je imala dobar nastup u finalima nije imala dovoljno sreće. Ali ipak je od olimpijske obitelji dobila pozivnicu za igre u Buenos Airesu. Kako je istaknula na prijamu, sretna je što je dobila tu priliku.
Patrik Lončarić je rekao da ih čekaju skoro sve ekipe koje su bile na Svjetskom prvenstvu. "Naša je prednost što je staza na Igrama 500 metara, a ne 2 kilometra. To je svojevrsni sprint, a mi smo dobri sprinteri. Uvijek smo u prvih 500 metara bili najbrži, no vidjet ćemo. Sve je to kratko, bit će jako brzo, male razlike i vidjet ćemo kako će sve proći. Ali idemo odraditi najbolje što možemo i pokazati svoju kvalitetu", rekao je o svojim očekivanjima na natjecanju Patrik Lončarić.


Županija od početka daje potporu mladim sportašima istaknuo je na današnjem primanju i župan Ivan Anušić. "Sve što im je potrebno za njihov razvoj i treniranje oni moraju imati na raspolaganju. Možemo stvoriti vrhunske sportaše. Hrvatska je već sada prepoznata kao zemlja iz koje dolaze vrhunski sportaši. Individualni sportaši kod nas su svakako specifičnost. Možemo se pohvaliti da ovdje iz Osijeka imamo i vrhunsku tenisačicu Donnu Vekić, vrhunskog gimnastičara Roberta Seligmana, evo, braću Lončarić, streljaštvo, mačevanje, nogomet - sve su to kvalitetni ljudi iz kvalitetne sredine. Svi oni koji odlaze i prezentiraju ne samo Hrvatsku, nego i Osijek i Osječko-baranjsku županiju, sve nas ovdje, trebaju pomoć. Do svojih su rezultata manje-više stigli individualnim radom, svojim odricanjem, odricanjem obitelji, i ne baš uz potporu lokalne uprave i samouprave. Sada kada su to što jesu, trebamo ih još više podržati. No, ja sam više pristalica sustavnog rada i planiranja, tako da želimo napraviti infrastrukturu i djecu koja se počinju baviti sportom već u osnovnoj školi," rekao je župan Anušić.

Galerija
Foto: HRT/Vedran Drabek, Foto: -/-
Foto: HRT/Vedran Drabek, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-img_9727.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.