Hrvatski radio

Radio Osijek

"Apoksiomen se vratio kući, a ja?"

06.05.2016.

14:06

Autor: Marija Petrinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vukovarska gradska vijećnica, potpredsjednica HDSSB-a Slavica Jelinić i predsjednica Glavnog odbora HDSSB-a Danijela Lovoković uputile su javni poziv za povratkom slavne Vučedolske golubice u Vukovar, u novi Muzej vučedolske kulture.

Na tragu inicijative predsjednice Republike da se hrvatski turizam mora preoblikovati u smjeru kulturnog turizma, podsjetile su da se osamdesetak godina od pronalaska Vučedolska golubica nalazi u Arheološkome muzeju u Zagrebu. Uputile su zahvalu što ju je, unatoč pokušajima da se smjesti čak u muzeje izvan Hrvatske - sačuvao svih ovih godina.

Kako je podsjetila Danijela Lovoković, brončana skulptura Apoksiomena pronađena je u akvatoriju Malog Lošinja 1998. godine. Nakon restauriranja i izlaganja po različitim muzejima u Hrvatskoj i inozemstvu, hrvatski se Apoksiomen vratio kući, u Mali Lošinj. Za njega je obnovljena palača Kvarner i nazvana Muzej Apoksiomen. Vučedolska je golubica pak pronađena 1938. godine i od tada je u Zagrebu, a s obzirom na činjenicu kako je nužno da Vukovar pokrene drugačiju filozofiju opstanka, koju potvrđuju obnovljeni Dvorac Eltz, franjevački samostan, spomen-domovi i memorijali, HDSSB  pokreće inicijativu da se i Golubica vrati kući, u Vukovar, u novi Muzej vučedolske kulture.

Budući da je Vučedolska golubica za Vukovar i vukovarski kraj iznimno važna i predstavlja bogato naslijeđe, kako je istaknula Jelinić, u cilju gospodarskoga i turističkoga razvoja grada Vukovara, ali i cijele Vukovarsko-srijemske županije, potrebno ju je vratiti ondje gdje je i pronađena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.