Hrvatski radio

Radio Osijek

Areti Ćurković nagrada za životno djelo

26.04.2022.

19:35

Autor: Radio Osijek/TM

Svečanost dodjele nagrada za životno djelo Lutkarskoga proljeća

Svečanost dodjele nagrada za životno djelo Lutkarskoga proljeća

Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek / -

Prvakinja Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, glumica, lutkarica Areta Ćurković dobitnica je nagrade za životno djelo – Povelje "Zvonko Festini" za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva, a umjetnički ravnatelj Kazališne družine Pinklec iz Čakovca Romano Bogdan istoimenu je Povelju dobio za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva. Nagrade su dodijeljene na svečanosti u Gradskom muzeju Vukovar u sklopu 27. lutkarskog proljeća vukovarsko-srijemske županije. 

Ravnatelj Dječjeg kazališta Ivica Lučić u obrazloženju nagrade istaknuo je da je Areta Ćurković kao "umjetnica, glumica, animatorica i lutkarica rođena u jesen 1994. godine kada je došla u Dječje kazalište i od tada svaki dan, tjedan, mjesec, godinu gradi svoju umjetničku karijeru. I kad joj je bilo teško, a bilo je... i sad joj je teško, ona nikad nije kukala i prigovarala nego je stisnula zube, skupila snagu i pošla dalje - ka zvijezdama”, istaknuo je Lučić. „Njezin zvjezdani status ne proizlazi samo iz nastupa u televizijskoj emisiji koju upravo pratimo nego iz lepeze ženskih i muških uloga koje je donijela, od kojih je značajan broj i u lutkarskim predstavama, te brojnih nagrada i priznanja koje je za svoj rad dobila i naravno kroz prepoznatljivost njezinog lika užem i širem krugu ljudi. Svojim zvjezdanim statusom dokazala je i pokazala da nije nužno otići u veliku sredinu kako bi se napravila velika umjetnička karijera. Dobar primjer mladima", zaključio je Lučić.


Areta Ćurković u emotivnom je govoru naglasila kako joj je ova nagrada posebna i veličanstvena, kako je ganuta i ponajprije zahvalna uz misao da će i nakon proteklih 28 godina u glumi i lutkarstvu nastaviti doživotno biti gorljiva ambasadorica lutkarstva jer je ono posebno i čarobno, umjetnost koja zahtijeva potpunu ljubav.  Zahvalila je i svim prijašnjim laureatima koji su joj bili velika podrška i učitelji, te svim kolegama s kojima je dijelila i još uvijek dijeli scenski prostor. "Vi ste moja druga obitelj i zajednica luđaka i zanesenjaka", rekla je i dodala: "Hvala inicijatorima koji su me predložili za ovo veliko priznanje, Lutkarsko proljeće je festival koji je prevažan jer dovodi lutkarska, dječja kazališta iz cijele Hrvatske za mališane svih malih, manjih mjesta na ovim našim prostorima."


Uz Povelju, koja nosi naziv po velikom lutkarskom zanesenjaku Zvonku Festiniju, laureati su dobili i statuu "Šokac" rad velikog umjetnika Zlatka Boureka, te novčanu nagradu. Lutkarsko se proljeće održava u gradovima i općinama vukovarsko-srijemske županije, te susjedne Bosne i Hercegovine do 30. travnja, a Dječje kazalište Branka Mihaljevića nastupit će sa svojom predstavom "Vrijeme za bajku" u Vukovaru, Privlaci i Babinoj Gredi, 28. i 29. travnja.

Areta Ćurković

Areta Ćurković

Foto: Dječje kazalište Branka Mihaljevića Osijek / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.