Hrvatski radio

Radio Osijek

Arheološko istraživanje u Pakracu

13.07.2017.

10:54

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Pakracu su, nakon četiri tjedna intenzivnog rada, završeni istraživački, arheološki radovi na tri sonde, a preliminarni rezultati pokazuju da je samo središte Pakraca bogato arheološko nalazište. Otkrivene strukture pokazuju da je Pakrac bogato i vrijedno arheološko nalazište.

Prema ocjeni dr. Juraja Belaja, voditelja istraživanja, rezultati su izuzetno dobri i u dvorištu starog grada su otkrivene vrlo zanimljive strukture.

U sondi broj tri koja je iskopana ispred zgrade „općine“, arheolozi su pronašli ostatke kružne kule iz 14. ili 15 stoljeća. Debljina zidova u toj razini je oko četiri metra, što je vrlo impozantna struktura. U središnjem dijelu strukture pronašli su daščani pod i ispod njega mnoštvo keramičkih posuda, između ostalog jedan gotov cijeli vrč. Preliminarno su datirani u 14. ili 15 stoljeće, a uz pomoć detaljnije analize radiokarbonskih vlakana pokušati će datirati taj sloj koji je sigurno iz vremena života u toj kuli.

Otkriveni zidovi gotičke crkve

U sondi broj jedan, na središtu parkirališta između „općine“ i zgrade policije otkrili su zid debljine dva metra i arheolozi procjenjuju da je riječ o gotičkoj crkvi. U sondi broj dva, ispred zgrade policije, pronađeno je više različitih zidova iz različitih razdoblja. Prema pokretnim nalazima koje su pronalazili na različitim dubinama arheolozi procjenjuju da je riječ o razdoblju predosmanlijske okupacije ovog prostora i vremena kada su Osmanlije vlade Pakracom i tu imale svoje sjedište.

Arheološki istražen prostor je fotodokumentiran, napravit će se i nacrtna dokumentacija pronađenih struktura što će svakom nalazu dati točnu poziciju. Arheološka istraživanja u Pakracu su za ovu godinu završena, sonde će, iz sigur nosnih razloga i radi zaštite pronađenih struktura, pokriti geotekstilom i zatrpati sipinom, a arheolozi se nadaju da će s istraživanjem ovog potencijalno bogatog nalazišta nastaviti već na godinu.

Potencijal za budući arheološki park

Dr. Belaj naglašava kako su ove sonde samo probne s obzirom da se većina arheološkog materijala nalazi na većim dubinama nego što je georadar mogao snimiti. Dodaje da je ovo izuzetno vrijedno nalazište koje bi vrijedilo temeljitije istražiti i građanima prezentirati u konačnosti kao arheološki park. Bio bi to dodatno vrijedan sadržaj za Pakrac gdje bi građani i njegovi posjetitelji mogli šetati između zidova iz različitih povijesnih razdoblja.

Nastavak istraživanja na lokalitetu starog grada u središtu Pakraca prije svega ovisi o novcu, a Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, nada se da će se iznaći sredstva za daljnja istraživanja.

Apliciranje na natječaj Ministarstva kulture

- Jako me raduje što smo uspjeli započeti arheološka istraživanja u Pakracu. Nakon što su otvorene sonde pokazale izvrsne rezultate nadam se financijskoj potpori Ministarstva kulture i za sljedeću godinu. Kroz koji dan se otvara natječaj navedenog ministarstva za 2018. godinu i aplicirati ćemo na njega i pokušati osigurati veća sredstva. Ove godine smo skromno započeli sa 100.000 kuna, od čega 50.000 sufinancira ministarstvo, a 50.000 je osigurano iz našeg proračuna.

Ova arheološka istraživanja su značajna i zbog činjenice da ćemo napokon moći prezentirati bogatu pakračku povijest, najavljuje gradonačelnica Blažević.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.