Hrvatski radio

Radio Osijek

Arhitektura danas nije dovoljno prepoznata u društvu

28.11.2017.

14:21

Autor: Iva Fijala

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Društvo arhitekata grada Osijeka obilježilo je 20 godina obnove djelovanja. Trenutačno imaju 68 redovitih članova koji nastoje svojim radom promovirati arhitekturu i struku te afirmirati osječku i hrvatsku arhitekturu i kulturu prostora.

Prva inicijativa za okupljanje inženjera i arhitekata u Osijeku je zabilježena još 1892., a Društvo arhitekata Osijeka djelovalo je od 1978. do 1991. godine. Potom su rad obnovili 1997. godine.
DAO trenutačno ima 68 redovitih članova i posljednjih godina sve ih je više, posebice mladih arhitekata koji se priključuju društvu. Na izbornoj skupštini koja je sazvana za četvrtak, 1. prosinca, kako ističe sadašnji predsjednik Ranko Radunović, očekuje se i svojevrsna "smjena generacija" i veće uključivanje mladih u rad društva i osmišljavanje projekata. Kao udruga građana koja okuplja stručnjake nastoje svojim radom promovirati arhitekturu i struku.
Na pitanje koliko Osječani poznaju arhitekturu svoga grada, Radunović ističe da su građani svjesni vrijednosti i kvalitete Osijeka, no arhitekturu, posebice stariju, više prepoznaju vizualno, nego što poznaju nastajanje kvalitetnog arhitektonskog djela. Arhitektura danas nije dovoljno prepoznata u društvu pa često investitori, posebice privatni, misle kako sami znaju projektirati zgradu i tako se na teži način uvjere da izgrađena zgrada ne odgovara njihovim potrebama. Arhitekt je taj koji će želje investitora pretočiti u stručnu, kvalitetnu i estetsku vrijednost. Kako podsjeća Radunović, "sva dobra djela arhitekture su ustvari sinteza funkcije, oblikovanja i konstrukcije" i tako dobivamo skladnu cjelinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.