Hrvatski radio

Radio Osijek

Aurea Fest - krajem kolovoza, zbog manjka novca samo tri dana

12.06.2020.

10:02

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: Aurea Fest Požega

Foto: Aurea Fest Požega

Foto: - / -

Brojne manifestacije prolaze kroz teška vremena, jer su zbog globalne pandemije morale biti otkazane ili odgođene, no Aurea Fest Požega 2020. godine, jedno od najvažnijih događanja kontinentalne Hrvatske, održat će se. Međutim, zbog znatno smanjenog proračuna, program će biti reduciran.

Rečeno je to na konferenciji za novinare na kojoj su organizatori najavili ovogodišnje izdanje festivala, koje će se održati od petka 28. kolovoza do nedjelje, 30. kolovoza.
Kako je objašnjeno, festivalski se program većinski financira pokroviteljstvom sponzora, kojima u drugom dijelu godine predstoje poslovni izazovi, planirani je proračun više nego prepolovljen u usporedbi s prethodnim godinama, te je najmanji otkad se manifestacija održava pod nazivom Aurea Fest Požega.
Usprkos nižem proračunu, pad kvalitete je nedopustiv, ističe direktor Aurea Festa Požega Ivan Bunjevac. "Prioritet je stoga stavljen na tradicionalna događanja i ona koja ne iziskuju velike troškove. Tako će se festival ove godine održati kroz tri dana, isključivo na Trgu Svetog Trojstva u večernjim terminima, s manjim brojem događanja i uz nadu da će se epidemiološka situacija zadržati povoljnom tijekom ljetnih mjeseci", rekao je požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Grad Požega je pokrovitelj festivala dok je organizator i ove godine Udruga Aurea Fest Požega.

Nakon otvaranja festivala, u petak, 28. kolovoza održat će se Aurea Fest običaja i kulturne baštine, koji promovira običaje, kulturu i tradiciju Slavonije, uz Izbor najgizdavije Šokice. Ovaj festival će, u suradnji sa Zajednicom kulturnih udruga Požeško-slavonske županije, ujedno biti i izborni za nastup KUD-ova na državnim smotrama krajem godine. "U večernjim satima koncert će na festivalskoj pozornici održati Gazde, dragi gosti Požege od početka svoje karijere", najavio je Bunjevac.
subotu 29. kolovoza na rasporedu je Aurea Fest Zlatne žice Slavonije, festival tamburaške glazbe s tradicijom dužom od pola stoljeća, uz nastup eminentnih imena tamburaške glazbene scene poput Šime Jovanovca, Ćire Gašparca, Viktorije Kulišić Đenke, Blanke Došen, Đuke Čaića, ali i mlađih izvođača koji će dobiti priliku predstaviti se javnosti. Prodirektor Zlatnih žica Slavonije Krunoslav Dražić najavio je da će u drugom dijelu večeri glazbeno-zabavni program povodom 55. godina djelovanja na glazbenoj sceni prirediti Šima Jovanovac. "Zadovoljstvo je što Hrvatska radiotelevizija i ove godine planira uživo prenositi Zlatne žice Slavonije u svom televizijskom i radijskom programu", rekao je Dražić.
Posljednjeg dana Aurea Festa Požega, u nedjelju 30. kolovoza, na središnjem požeškom trgu bit će održan Aurea Jazz Fest. Najavio ga je prodirektor Zvjezdan Marjanović, rekavši da će večer otvoriti proslavljeni jazz gitarist Damir Kukuruzović, a i ove godine očekuje nas spektakularni nastup Big Banda Požega s brojnim renomiranim gostima te na kraju plesna zabava uz Dino Dvornik Tribute Band.
Direktorica marketinga Aurea Festa Požega Silvija Podoljak naglasila je da organizatori ove godine, imajući sluha za ekonomsku situaciju koja se predviđa, nisu priredili ni jedno festivalsko događanje koje bi posjetitelji morali plaćati. Uz festival je i ove godine Kutjevo d.d., dugogodišnji partner požeškog festivala, gdje će tradicionalno sredinom kolovoza biti napunjene boce festivalskog vina i predstavljen konačni program Aurea Festa Požega 2020. godine.
U skladu s epidemiološkim mjerama koje budu na snazi krajem kolovoza, posjetiteljima će biti ponuđeni eno i gastro proizvodi domaćih obiteljskih gospodarstava, obrta i udruga na za to predviđenim štandovima i kućicama, te zabavni dječji park.

aurea-fest-2019.jpg

aurea-fest-2019.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.