Hrvatski radio

Radio Osijek

Avarsko groblje iz osmog stoljeća u Šarengradu

20.07.2016.

12:16

Autor: Radio Osijek

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Šarengradu, nedaleko od Iloka, u zaštitnim arheološkim istraživanjima koja provodi Institut za arheologiju, u suradnji s Muzejom grada Iloka i Gradskim muzejom Vinkovci, otkriveno je avarsko groblje iz 8.stoljeća .

U iskopavanjima na zemljištu obitelji Osudski pronađeno je tridesetak kosturnih grobova s brojnim prilozima i bogatom popudbinom, pri čemu se posebno izdvajaju iznimni nalazi predmeta ženskoga nakita (naušnice, ogrlice, prstenje) te raznovrsno ukrašene keramičke posude. Posebno su važni nalazi životinjskih kostiju u grobovima kao dijelu popudbine koje svjedoče o postojanju složenoga pogrebnog rituala. Radi se o najvećem do sada istraženom avarskome groblju na redove na prostoru hrvatskoga Podunavlja koje će, nakon provedbe interdisciplinarnih analiza, omogućiti bolje poznavanje razdoblja hrvatskoga ranog srednjeg vijeka, posebno materijalne ostavštine Avara.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.