Hrvatski radio

Radio Osijek

Avionom do Zagreba tek u ožujku?

01.02.2013.

13:18

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastavlja se agonija osječke zračne luke ali i prometna izolacija Osijeka i Slavonije od metropole.

Nakon što je krajem prošle godine bilo dosta čarter letova iz inozemstva zbog božićnih i novogodišnjih praznika, od nove godine piste osječke zračne luke ponovo su sablasno puste.

 

Naime, još uvijek nema ništa od najavljenih letova na liniji Osijek-Zagreb-Osijek. Ta je linija trebala profunkcionirati još u studenome prošle godine, već je bilo dogovoreno da će letovi biti svakog radnog dana s polijetanjem iz Osijeka u 6:45 ujutro i povratkom u Osijek u 15 sati. Nakon toga se datum početka letova nekoliko puta odgađao, a najnovije informacije govore da zrakoplovi na toj relaciji neće poletjeti barem do kraja ožujka.

 

Unatoč tome što je Vlada još 8. studenog donijela odluku kako Croatia Airlines treba u svoj zimski red letenja uvrstiti i liniju Osijek-Zagreb-Osijek i nakon što je Zračna luka Osijek obavila sve potrebne pripreme za siguran prihvat letova zimi i noću, cijela stvar navodno je zapela u Croatia Airlinesu. Obzirom da Croatia Airlines nema manje zrakoplove s tridesetak sjedala, potrebno ih je iznajmiti od jedne mađarske tvrtke, a to je duga i komplicirana procedura u kojoj pregovori još traju.

 

U kuloarima se šuška kako Croatia Airlines namjerno odugovlači s uvođenjem letova za Osijek jer su procijenili kako će im ta linija donositi samo gubitke, no iz Ministarstva prometa stigle su najave kako će država sufinancirati tu liniju. Očekuje se da bi se ta linija mogla uvesti do kraja ožujka, kada završava zimski red letenja. Podsjećamo, cijena povratne karte trebala bi iznositi oko 600 kuna.

 

Novost je to što će za Uskrs po svemu sudeći biti uvedeni čarter-letovi na liniji Osijek-Stuttgart. Ako pregovori proteknu u redu, let iz Osijeka bio bi oko 25. ožujka, a povratak iz Stuttgarta oko 7. travnja. Također traju pregovori s niskotarifnom aviokompanijom Wizzair za organizacijom letova iz Osijeka prema njemačkim i engleskim destinacijama.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.