Hrvatski radio

Radio Osijek

B. Glavaš: " Žrtva sam "pravosudnog ping - ponga""

20.01.2019.

12:55

Autor: Radio Osijek/HINA

Glavaš gotografija HRT

Glavaš gotografija HRT

Foto: - / -

Nakon što je Vrhovni sud nedavno poništio odluku da se ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu za ratni zločin u slučajevima "garaža" i "selotejp" odvoji od postupka njegovim suoptuženicima, Glavaš je ocijenio da je žrtva pravosudnog 'ping ponga', a Vrhovni sud "izvor svega zla u hrvatskom pravosuđu".

"Što DORH zamisli Vrhovni sud izvršava i stalno su na linku", kazao je Glavaš u razgovoru za Hinu. Smatra da njegovo dugogodišnje suđenje u više postupaka pred nizom sudskih instanci, kao i posljednja odluka Vrhovnog suda pokazuju da je riječ o "pravosudnom presedanu". "Ja sam žrtva ping ponga u hrvatskom pravosuđu. Jedna instanca prebacuje na drugu, druga vraća na prvu i to traje godinama. Prije četiri godine Ustavni sud ukinuo je pravomoćnu presudu, a ja sam još uvijek na početku", kazao je Glavaš.
Ustvrdio je da će, kada zagrebački Županijski sud "za mjesec, dva" ponovno sazove prvo zajedničko ročište, slučaj biti na istom mjestu gdje je bio 2007. kada je počelo prvo suđenje. Glavaš podsjeća da njegova obrana nije ni tražila razdvajanje postupka, već je riječ o "samoinicijativnoj odluci zagrebačkog Županijskog suda". Dodaje i da su njegovi suoptuženici već odslužili ranije im izrečene kazne, dok je on od sam godina na koliko je ranije pravomoćno osuđen u zatvorima u BiH odslužio 5 godina i tri mjeseca. Vrhovni sud početkom siječnju ukinuo je odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine prema kojoj se ponovljeno suđenje Glavašu trebalo odvojiti od postupka njegovim suoptuženicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.