Hrvatski radio

Radio Osijek

B. Juretić: "Potrebna bolja preraspodjela sredstava"

14.06.2016.

17:21

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Hrvatskoj je više tisuća udruga i ako bi se malo bolje preraspodijelila sredstva, bilo bi puno više novca za konkretne projekte onih udruga koje svojim radom značajno doprinose zajednici, poručila je iz Vukovara ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Ministrica Juretić je u pratnji vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave posjetila vukovarsku Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići. "Ovdje je riječ o desetcima djece koje nitko neće, odnosno nemaju kamo, jer nema dovoljno državnih institucija da bi mogli ići u njih. I sigurno da ova udruga ne može imati isti tretman kao neka druga. Ja sam ljubitelj pasa, mačaka, bilo čega i neka se ne ljute ljubitelji životinja, ali ovakva udruga zavrjeđuje puno veći tretman. To su djeca i živi ljudi. Ako bi se malo bolje preraspodijelila sredstva i prestalo se finacirati - nek se ne ljuti civilni sektor, prodavanje magle, a s obzirom da i sama dolazim iz civilnog sektora dajem si za pravo to reći - onda bismo sigurno imali i bolje društvo", poručila je Juretić.
Najavila je reformu sustava socijalne skrbi. "Danas smo udruzi uručili 50.000 kuna, a do kraja godine ionako planiramo reformu sustava socijalne skrbi. Rade se novi normativi i pravilnici i tom prilikom će ova udruga, nadam se, dobiti i novi status koji će im jamčiti sigurnost i kontinuitet", rekla je Juretić i dodala kako je cilj ministarstva da se udruzi poput "Vukovarskih leptirića" pomogne i izađe im se u susret.
Predsjednica te udruge Viktorija Matin rekla je kako je u udruzi 93 djece korisnika, od kojih je najveći broj autističan ili ima sindrom celebralne paralize. "Riječ je o maloj djeci s kojom se upravo u ovoj njihovoj dobi treba raditi da bi mogla napredovati i što lakše se integrirati u vrtiće, škole i općenito u društvo", rekla je Matin, dodajući kako su u udruzi svjesni i krize vlade i društva, ali da se takve stvari ne mogu lomiti preko leđa najmlađih. Napomenula je i kako u udruzi radi sedam terapeuta za čije plaće treba godišnje osigurati oko 800.000 kuna.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo posjetom ministrice. "Operativno smo se dogovorili o djelovanju i usuglasili. Dobra volja je tu i uvjeren sam da će svatko u skladu sa svojim mogućnostima napraviti sve što je potrebno kako bi djeca iz ove udruge dobila ono što zaslužuju", kazao je Penava.
Tijekom boravka u Vukovaru ministrica Bernardica Juretić posjetila je i vukovarsku socijalnu samoposlugu "Duga".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.