Hrvatski radio

Radio Osijek

17:36 / 27.01.2021.

Autor: Radio Osijek/TM

Bacio bombu na HEP-ovce koji su mu došli isključiti struju

Foto: mojportal.hr

Foto: mojportal.hr

Foto: - / -

Jutros oko 9 sati u Pakracu, u Ulici Jana Žiške, 71-godišnji je muškarac bacio bombu na tri muške osobe, od kojih su dvije ozlijeđene te im je pružena hitna liječnička pomoć. Riječ je djelatnicima HEP-a koji su mu došli isključiti struju, potvrdili su iz Hrvatske elektroprivrede.

Nakon što je bacio bombu, 71-godišnji počinitelj zatvorio se u kuću, ali policija ga je nakon nekog vremena uhitila i u tijeku je kriminalističko istraživanje. 
Kako je izvijestio HEP, riječ je o njihovim zaposlenicima koji su 71-godišnjaku došli isključiti struju. Priopćili su da su "oko 9.15 sati tri radnika HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., Elektre Križ napadnuta eksplozivnom napravom prilikom obavljanja isključenja električne energije po nalogu opskrbljivača na mjernom mjestu u Pakracu. Uprave HEP-a d.d. i HEP-ODS-a, vodstvo sindikata radnika HEP-a i Udruge branitelja HEP-a zgroženi su ovim događajem te najoštrije osuđuju napad na radnike HEP-a koji su uredno obavljali svoj redovni posao. Radnici HEP grupe dijele ogorčenje i zabrinutost s obiteljima i kolegama napadnutih radnika", stoji u priopćenju.
Mediji neslužbeno doznaju da su ranjeni 52-godišnjak i 55-godišnjak, jednom od njih je teško stradala glava i trbuh i njegovo je stanje izuzetno ozbiljno, dok je drugi dobio ozljede od šrapnela i stradao mu je bubnjić. Kasnije je javljeno da je i treći HEP-ov djelatnik zatražio liječničku pomoć.
Ravnateljica bolnice u Pakracu Marina Major novinarima je izjavila kako su dvojica radnika stabilno, imaju višestruke ozljede od šrapnela, jedan po cijelom tijelu, drugi po desnoj strani abdomena. Treći je u kritičnom stanju, život mu je ugrožen te je prebačen u Zagreb.

Strukovni sindikat radnika HEP-a pozvao je hrvatsku izvršnu i zakonodavnu vlast da učini više u razoružavanju stanovništva od zaostalog naoružanja, ako treba - kažu - i drakonskim kaznama. Ovo nije prvi put da se na HEP-ove radnike koji samo obavljaju svoj posao nasrće vatrenim oružjem i eksplozivnim napravama, kažu. U TEHNOS-u se pitaju "nije li već jednom došlo vrijeme da se prestanemo igrati rata?". Poslovodstvu pak poručuju da "svoju socijalnu osjetljivost i odgovornost prema radnicima ne pokazuju samo nakon tragedija poput ove u Požegi ili one u Hidroelektrani Dubrovnik, već da napokon naprave iskorak i povećaju sigurnost i vrednovanje operativaca". 
"Nastradali monteri Elektre Križ dio su HEP-ove operative koja se sustavno omalovažava, a to je upravo ona ista kategorija radnika kojoj gotovo da nismo rekli niti hvala što posljednjih mjesec dana požrtvovno radi na dizanju brojnih porušenih postrojenja na potresima pogođenom području te na ponovnoj normalizaciji opskrbe električnom energijom", poručuju u priopćenju.

U ime Vijeća srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije, kao zamjenik pakračke gradonačelnice i u osobno ime Nikola Ivanović u priopćenju za javnost najoštrije osuđuje današnji napad bombom pripadnika srpske zajednice na radnike HEP-a. Ivanović u priopćenju izražava najoštriju osudu, kako je ocijenio, "današnjega suludog čina pojedinca koji je iz samo njemu poznatih razloga teško ranio dvojicu radnika HEP-a koji su samo radili svoj posao".
"Tim činom pojedinca, koji je pripadnik srpske zajednice, ne želimo da se ugroze dobri međunacionalni odnosi među stanovništvom Pakraca znajući činjenicu teškog stradanja ovoga grada" tijekom rata, ističe Ivanović. Izražava nadu da taj "suludi čin pojedinca" neće ugroziti dosadašnji suživot na tom području i suradnju u gradu, županiji i državi jer zajednica ne može nositi odgovornost za taj tragični događaj. Ivanović se također nada da će ozlijeđeni radnici biti dobro i da će se brzo oporaviti. "Ističemo jako dobro suradnju koju imamo s HEP-om u pogledu reelektrifikacije preostalih sela bez električne energije, te je stoga naša žal još veća", stoji na kraju priopćenja Nikole Ivanovića. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.