Hrvatski radio

Radio Osijek

Badnjak po Julijanskom kalendaru

06.01.2015.

00:12

Autor: Stjepan Filipović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pravoslavni vjernici, koji se ravnaju po Julijanskom kalendaru, danas slave Badnjak. Na Badnjak je, u pravoslavim obiteljima, običaj da se na večer unosi Badnjak – mlado ili cerovo drvo koje označava snagu malog Boga Božića čija snaga, zbog njegove tjelesne veličine nije umanjena.

Bombone, odnosno orahe domaćica stavlja u 4 kuta sobe u kojoj će biti posna večera. Time se želi naglasiti da je Bog došao za sve ljude na sve četiri strane svijeta, a djeca pijuću poput pilića i traže darove. Od posnih jela  sprema se riba, posni grah i pogača. Najvažnije je da jelo pripravlja svaka obitelj, prema svojim mogućnostima, ali svi nastoje da Božić, koji je jednom u godini, proslave  dostojanstveno.

I zajednica vjernika unošenje Badnjska proslavlja dostojanstveno, prenstveno liturgijom, a onda i večernjim bogosluženjem. Negdje se badnjak pali, negdje vjernici dio Badnjaka nose kući u kojoj on, zataknut za ikonu, stoji do sljedećeg Božića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.