Hrvatski radio

Radio Osijek

13:06 / 06.01.2018.

Autor: Radio Osijek/HINA

Badnji dan u Vukovaru

fotografija HRV

fotografija HRV

Foto: - / -

U povodu blagdana Božića po julijanskome kalendaru, u središtu Vukovara je u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Sloga i zamjenika vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića upriličena podjela girica i toploga čaja.

Sugrađanima želim da Božić provedu u blagostanju i ljubavi u krugu svojih obitelji i najmilijih uz tradicionalni pozdrav 'Mir Božji, Hristos se rodi', rekao je Milaković.
Istaknuo je da se danas, na pravoslavni Badnjak, nastavlja prošle godine započeta praksa podjele posne hrane u središtu Vukovara s namjerom da to preraste u tradiciju.
Pri tom su svi građani dobrodošli jer želimo da ovaj javni prostor u središtu Vukovara poprimi oblik multikulturalnosti i multikonfesionalnosti, dodao je Milaković.
Večeras će u dvorištima tri pravoslavne crkve u Vukovaru kao i dvije pravoslavne crkve u prigradskim naseljima Sotin i Lipovača nakon liturgije biti zapaljen badnjak. Pravoslavni vjernici su rano jutros u svoje domove unosili badnjak (hrastovo drvo), a danas će se, kako nalaže tradicija i običaji, okupljati oko posnoga stola.
Navečer se badnjak stavlja na ognjište jer grane hrasta na vatri simboliziraju svetost i toplinu koja grije i zbližava ukućane. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.