Hrvatski radio

Radio Osijek

Bajram šerif mubarek hajr olsun

24.05.2020.

05:08

Autor: Stjepan Filipović

Senad ef. Hevešević (Foto: Stjepan Filipović)

Senad ef. Hevešević (Foto: Stjepan Filipović)

Foto: - / -

Nakon Ramazana, mjeseca posta, Islamski vjernici danas slave Ramazanski Bajram .

Za muslimane ramazan je mjesec u kojem su prvi ajeti (stihovi) Kur'ana, svete knjige islama, objavljeni poslaniku Muhamedu prije više od 1.400 godina. Tokom tog mjeseca muslimani se odriču jela, pića i svih fizičkih užitaka od zore do zalaska Sunca. Post koji traje 30 dana treba vjernike približiti Bogu i podsjetiti ih na patnje onih koji su imali manje sreće u životu. Ramazanski post jedan je od pet stupova islama, zajedno s muslimanskim svjedočenjem vjere, dnevnim molitvama, zekatom (godišnjim izdvajanjem za siromašne) i odlaskom na hadž u Meku. Na kraju ramazana i posta muslimani obilježavaju blagdan Ramazanski bajram.
Čestitku je uputio osječki imam, Senad efendija Hevešević: "Želim iskoristiti ovu priliku da svim vjernicama i vjernicama, Muslimanima i Muslimankama čestitam Ramazanski Bajram, da, ako Bog da, inšallah u ugodnom društvu u krugu svojih obitelji provedu ove bajramske dane i da Allah dž.š. primi sva ova naša dobra ramazanska djela. Vama i vašim obiteljima želim najbolje i najljepše zajedničke trenutke i dobro zdravlje uz čestitku: Bajram Šerif Mubarek Olsun," rekao je efendija Hevešević.

Čestitka Senada ef. Heveševića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.