Hrvatski radio

Radio Osijek

Banožić novim pripadnicima HV-a uručio prve ugovore o djelatnoj vojnoj službi

25.11.2022.

15:21

Autor: MORH/Radio Osijek/TM

Banožić novim pripadnicima HV-a uručio prve ugovore o djelatnoj vojnoj službi

Banožić novim pripadnicima HV-a uručio prve ugovore o djelatnoj vojnoj službi

Foto: MORH / -

Na vojnom poligonu u Gašincima 116 kandidata na specijalističkoj vojnoj obuci dobilo je prve vojničke ugovore za prijam u djelatnu vojnu službu u Oružane snage RH. Ugovore im je uručio ministar obrane Mario Banožić.

Riječ je o 116 kandidata, od kojih je 31 žena, koji su upućeni na specijalističku vojnu obuku u Središte za obuku pješaštva i oklopništva u Gašincima, a primljeni su u djelatnu vojnu službu temeljem drugog ovogodišnjeg natječaja Ministarstva obrane raspisanog u rujnu. 

Kandidatima je prvi puta pružena mogućnost odabira roda i službu u Hrvatskoj vojsci unutar kojih se žele razvijati odnosno pružena im je mogućnost da odaberu mjesto službe gdje će biti raspoređeni. „Time smo željeli omogućiti da služite Domovini što bliže mjestu prebivališta“, rekao je ministar te izrazio uvjerenje da će novi pripadnici svojim radom dati doprinos u slaganju mozaika snaga i sposobnosti Hrvatske vojske.

Banožić je novim pripadnicima zahvalio na odluci i što su prepoznali mogućnosti koje nudi velika obitelj pobjedničke Hrvatske vojske. „Vjerujem kako ćete se tijekom vaše djelatne vojne službe i sami uvjeriti da je Hrvatska vojska poticajna sredina u kojoj vam se pružaju mogućnosti stalnog usavršavanja i izgradnje sebe i kao vojnika, ali i kao časne i etične osobe“, rekao je. „Svaki segment djelovanja Hrvatske vojske je bitan, osobito danas, u izazovnom trenutku poremećene globalne sigurnosti. I pored svih ulaganja u obranu koje Vlada provodi, pored najvećeg proračuna za obranu od Domovinskog rata važno je istaknuti da ste upravo vi naša najveća vrijednost, ona čvrsta točka, naša sigurnost“, poručio je ministar novim pripadnicima Hrvatske vojske.


Zamjenica zapovjednika 1. satnije Bojne za specijalističku vojnu obuku poručnica Tea Trajković rekla je da će novi pripadnici idućih 12 tjedana proći obuku kako bi bili što pripremljeniji za vojničku karijeru i odlazak u postrojbe na nove dužnosti. „Ja sam se školovala da bih postala časnica u Hrvatskoj vojsci. Otac mi je bio u Domovinskom ratu pa sam i sama odabrala taj poziv kroz koji mogu pomoći svojem narodu i Domovini“, istaknula je.

Nova pripadnica Hrvatske vojske, vojnikinja Dina Kursan iz Trogira rekla je da je nakon uspješno završenog programa dragovoljnog vojnog osposobljavanja odlučila nastaviti svoju vojničku karijeru zbog ljubavi prema Domovini istaknuvši da joj je velika čast što se nalazi na specijalističkoj vojnoj obuci. Vojnik Matija Mašala iz Sesveta odlučio se za vojnički poziv sa 25 godina, a motivacija su mu uz roditelje bile i brojne djelatne vojne osobe i hrvatski branitelji koje je upoznavao kroz život, ali i instruktori. „Instruktori su mi veliki uzori, pokazali su što znači vojnički život. U Hrvatskoj vojsci sam se pronašao, to je svojevrsno bratstvo gdje brinemo jedni o drugima i gdje nema nikakve razlike od čovjeka do čovjeka, svi se tretiraju jednako“, rekao je.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.